Hram la Mănăstirea Hurezi / Vizită la casele memoriale ale Patriarhului Justinian și Mitropolitului Bartolomeu

Mănăstirea vâlceană Hurezi și-a cinstit marți ctitorul, pe Sfântul Constantin Brâncoveanu, alături de cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache.

Slujba de hram a fost oficiată de Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului împreună cu PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Macarie Episcopul Europei de Nord și PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, Preasfințitul Părinte Nicodim a elogiat jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni, îndemnând oamenii să le urmeze exemplul de mărturisitori.

„Cu Sfinții Martiri Brâncoveni s-a întâmplat ceea ce a spus Mântuitorul nostru Iisus Hristos: «Dar, mai înainte de toate acestea, îşi vor pune mâinile pe voi şi vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi şi în temniţe, ducându-vă la împăraţi şi la dregători, pentru numele Meu. Şi va fi vouă spre mărturie» (Lc 21, 12-19). A fost un prilej de mărturisire întru Hristos pentru Constantin Brâncoveanu. El a fost trădat, dat sultanului să fie condamnat, prin toate intrigile celor mai apropiaţi ai lui” a precizat ierarhul.

După Sfânta Liturghie au fost pomeniți ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Chiriarhul Râmnicului, a invitat arhiereii prezenți să viziteze casa memorială a Patriarhului Justinian Marina, situată în localitatea Suieşti, și casa memorială a Mitropolitului Bartolomeu Anania din satul Glavile.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la final.

Mănăstirea Hurezi este cea mai semnificativă ctitorie a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

Aşezământul monahal cuprinde:

Biserica mare a mănăstirii și biserica bolniței – ctitorită de doamnă Maria, soția Sf. Constantin Brâncoveanu, ridicată la 1696.

Schitul Sfinților Apostoli, la circa 50 de metri spre nord, ctitorit în 1698 de marele stareț Ioan Arhimandritul, propus spre canonizare.

Schitul Sfântul Ștefan, ctitorit de Sfântul Ștefan Brâncoveanu, la 1703.

Sursă foto: Episcopia Severinului și Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…