Hram la Mănăstirea Cornet

La 29 august 2014, Mănăstirea Cornet din Arhiepiscopia Râmnicului își sărbătorește hramul.

Fost schit de călugări, azi Mânăstirea Cornet cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este amplasată pe șoseaua Rm.Vâlcea-Sibiu, la cca. 50 km nord de Rm. Vâlcea, în satul Călinești, oraș Brezoi, la 2 km de gara Cornet, pe linia ferată Rm.Vâlcea-Sibiu.

A fost ctitorit de vornicul Mareș Băjescu și soția sa Maria, în anul 1666. Altarul a fost pictat în 1741. În 1808 a fost distrus de un incendiu, fiind refăcut și zugrăvit în 1835. În anul 1898 s-a construit calea ferată și tunelul care trece pe sub porțile din fața bisericii, fiind necesară demolarea chiliilor. Din vechile clădiri a rămas numai un foișor, zidurile și turnul de apărare de la nord și est de biserică. Cupola și o parte din altar au fost dărâmate în 1916-1918 și refăcute între anii 1923-1925. Ultima restaurare a acestui monument istoric s-a făcut în anul 1960 de către Direcția Monumentelor Istorice. Pictura este lucrată în frescă, altarul fiind pictat în 1761 de pictorii Radu, Mihail și Iordache, iar naosul și pronaosul in 1835 de starețul Irinarh.

Biserica este înaltă, cu ziduri foarte groase din piatră. Interiorul este compartimentat în altar, naos și pronaos; are două turle, una pe naos și a doua pe pronaos. Zidurile exterioare au alternanță de tencuială și cărămidă aparentă. De jur împrejur se află un brâu înflorat prin vopsele.

Comentarii Facebook


Știri recente