Mica obște monahală a Mănăstirii Brădicești din comuna Dolhești și-a sărbătorit, ieri, 25 martie 2013, de Buna Vestire, hramul bisericii de lemn, lăcaș de cult inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași.
Pentru Mănăstirea Brădicești, hramul din acest an a reprezentat un moment istoric, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia fiind oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Din soborul slujitor a făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Mitropolit Teofan, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța evenimentului Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii umanității: „Vestea cea bună a sărbătorii de astăzi constă în adevărul că Dumnezeu a hotărât să coboare pe pământ, să ia chip de om din trupul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu există o veste mai bună ca aceasta, ca Dumnezeu să fie din nou, ca la începutul istoriei umanității, alături de coroana creației sale, omul. Ca urmare a faptului că Adam și Eva au păcătuit și au fost izgoniți din rai, iar porțile împărăției s-au închis, Dumnezeu, văzând că omul rătăcește pe căi necunoscute, departe de închinarea cea adevărată, a hotărât să vină El Însuși pe pământ, prin minunea Întrupării, fiind împreună cu noi părtaș și la bucurie și la durere, asemenea cu noi în afară de păcat, arătându-ne calea care duce către Dumnezeu”.
La finalul slujbei arhierești, starețul Mănăstirii Brădicești, protos. Simeon Adrian Foca, a mulțumit soborului slujitor și credincioșilor pentru prezența la hramul „mănăstirii ocrotite de Maica Domnului de peste 320 de ani”, după care toți cei prezenți au luat parte la o agapă, organizată într-un cort în curtea mănăstirii.
Mănăstirea Brădicești este situată la o distanță de 56 km SE de Iași (pe DN Iași-Vaslui). Înființată între anii 1691-1692 de către episcopul Varlaam al Hușilor, așezarea monahală a fost închisă de mai multe ori de-a lungul timpului și transformată în parohie. În prezent, în Mănăstirea Brădicești viețuiesc 3 călugări.