Hram la capela unui cimitir bucureștean: Este ocrotită de cei mai vechi martiri atestați pe teritoriul României

Capela cimitirului „Izvorul Nou”, unul dintre cele mai vechi cimitire din Capitală, şi‑a sărbătorit vineri hramul de vară. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în cimitirele de stat din București, care a vorbit în predica sa despre puterea rugăciunii și despre Sfinții Epictet și Astion, primii martiri atestați pe teritoriul României (†290).

„Astion s-a rugat pentru părinții lui, ca Dumnezeu să-i aducă și pe ei la credință, lucru care s-a și întâmplat. Deci iată că rugăciunea pe care o facem unii pentru alții este primită de Dumnezeu și este plăcută de Dumnezeu”, a spus Părintele Gheorghe Dilirici în cuvântul de învățătură.

„Să-i rugăm pe acești sfinți să ne învețe și pe noi rugăciunea” a mai spus clericul.

Coordonatorul preoților slujitori în cimitirele de stat din București a declarat după slujbă că sărbătoarea celor doi sfinți ocrotitori ai Capelei din Cimitirul Izvorul Nou este o „zi de mare sărbătoare pentru comunitatea care s-a format în jurul Părintelui Ioan Viorel Petcu, slujitor al capelei”.

Clericul a mai spus despre Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Epictet preotul și Astion monahul că „aveau o rugăciune a lor, care este foarte actuală și foarte importantă și pentru noi. Spuneau: Fie voia lui Dumnezeu întru noi! Lucrul acesta trebuie să-l spunem și noi totdeauna”.

„Și voia Domnului a fost ca ei să fie martirizați, dar martiriul lor este sămânța pe care a crescut Biserica noastră Ortodoxă din România. Pe baza acestui martiriu și a altor martiri din vremurile trecute, iată că la noi în țară credința ortodoxă a ajuns să fie majoritară. Creștinii ortodocși sunt tot mai numeroși și credința nu a pierit de pe aceste meleaguri” , a adăugat Părintele Gheorghe Dilirici.

„De aceea, ne bucurăm că a venit multă lume la hram. Comunitatea care s-a format în jurul Părintelui Ioan Viorel Petcu este vie. Au venit, au mărturisit credința, au cântat împreună cu cei din cor și în felul acesta cu toții am avut o înălțare sufletească, duhovnicească”, a adăugat clericul.

„Plecăm mai vii – mai puternici în credință și în dragoste – și nădăjduim să ajungem și în Împărăția lui Dumnezeu cu rugăciunile sfinților Epictet și Astion.”

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul vocal bărbătesc „Etheros”.


Capela Cimitirului Izvorul Nou și-a serbat hramul de vară vineri, 8 iulie 2022. Foto: Basilica.ro

Capela Cimitirului Izvorul Nou din Capitală are ca hram principal sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. La capelă sunt oficiate slujbe în fiecare sâmbătă, duminică și sărbătoare, în cadrul cărora preoții slujitori se roagă pentru toți dreptcredincioșii care odihnesc în cimitir.

Foto credit: Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente