Hram la biserica „Sfântul Haralambie” din Giurgiu

La 10 februarie 2013 creștinii ortodocși s-au aflat în Duminica a XVI-a după Rusalii. În biserica „Sfântul Haralambie”, care astăzi și-a sărbătorit ocrotitorul, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, de la Catedrala Episcopală din mun. Giurgiu, au fost aduse spre închinarea credincioșilor părticele din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care au fost așezate într-un loc special amenajat, în interiorul sfântului locaș.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată „Pilda talanților”. Parabola de astăzi, a arătat Preasfinția Sa, are atât un caracter eshatologic, dar mai ales unul moral, deoarece ne îndeamnă la înmulțirea darurilor primite de la Dumnezeu prin muncă, prin rugăciune și prin slujirea aproapelui. De asemenea, Părintele Episcop a vorbit și despre viața pilduitoare a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie pe care Biserica Ortodoxă îl pomenește în fiecare an în ziua de 10 februarie. Trăitor în secolul III, Sfântul Haralambie este cinstit mai ales ca tămăduitor de ciumă, păzitor de foamete, izgonitor de duhuri necurate, ocrotitor al familiilor, al caselor și al gospodăriilor.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a oferit în semn de prețuire preoților slujitori Volumul colectiv „Cuvântări și predici”, editat de Arhiepiscopia Bucureștilor, iar credincioșilor reviste și iconițe cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, după cum aflăm de pe site-ul episcopiagiurgiului.ro.

Ridicată între anii 1848-1852, biserica Sfântul Haralambie din mun Giurgiu, adăpostește părticele din moaștele ocrotitorului său oferite în dar de Chiriarhul nostru în anul 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente