Hram la Biserica Sf. Grigorie Palama din Capitală: PS Varlaam a sfințit lucrările la noul așezământ social

Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Grigorie Palama” din campusul universității bucureștene Politehnica. Ierarhul a vorbit despre sfințenie ca scop al vieții și despre rugăciunea isihastă și a binecuvântat noul așezământ al social.

„Rugăciunea neîncetată a fost practică secole de‑a rândul de credincioșii mireni. Sfântul Apostol Pavel scria într‑una din epistolele trimise comunității din Tesalonic îndemnul acesta: «Rugați‑vă neîncetat!» Și o mulțime de creștini care au crezut în Hristos, au primit Botezul și au devenit membri ai Trupului tainic al Bisericii, Trupul tainic al lui Hristos, au dorit să împlinească sfatul acesta”, a afirmat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Sf. Grigorie Palama nu a elaborat o teologie proprie, ci doar a consemnat și a confirmat teologia experienței rugăciunii, a experienței vieții duhovnicești, atât din mănăstire, cât și din societatea creștină laică.”

Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni, 14 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Grigorie Palama” din campusul universității bucureștene Politehnica. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„De aceea, teologia lui nu este una aristotelică, nu este una filosofică, nu este una rațională, este o teologie mistică, care se naște din experiența celor care s-au învrednicit, ca urmare a ascezei, a ostenelilor, a rugăciunii neîncetate, să contemple cu ochii trupești, încă din lumea aceasta, lumina cea necreată a Taborului”, a adăugat Preasfinția Sa.

„Cunoașterea lui Dumnezeu nu este una rațională”, a subliniat episcopul-vicar patriarhal. „Cunoașterea și apropierea de Dumnezeu, unirea cu El, se face prin împărtășirea acestei lumini necreate nouă, oamenilor, prin viața în Hristos. Această viață începe pentru noi din momentul Botezului.”

Ierarhul a mai subliniat că anul mutării la cele veșnice a Sf. Grigorie Palama a coincis cu anul înființării Mitropoliei Ungrovlahiei (a Țării Românești), iar primul mitropolit al aceasteia, Sf. Iachint de Vicina, a fost ucenic al Sf. Grigorie Palama și a fost un sfânt isihast, un practicant al Rugăciunii lui Iisus.

„Iată, deci, că, de la Sf. Iachint de la Vicina, Sf. Teofana Basarab (din aceeași epocă) și până în vremea noastră, isihasmul a fost practicat în Biserica noastră românească cu mare intensitate”, a spus Preasfinția Sa.

Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni, 14 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Grigorie Palama” din campusul universității bucureștene Politehnica. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Când îi cinstim anul acesta pe sfinții isihaști, nu ne amintim doar de acești oameni ai rugăciunii, ci ne gândim la faptul că teologia lor, experiența lor ne este utilă și nouă astăzi, pentru că setea de rugăciune, setea de unire cu Dumnezeu este scrisă în «programul» nostru, pentru că am fost creați după chipul lui Dumnezeu și destinați să ajungem la unirea cu El. Sfințenia este împlinirea umanului și scopul pentru care trăim și ne pregătim”, a încheiat episcopul-vicar patriarhal.

Liturghia s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea Părintelui Paroh Marian Mihai, care le-a oferit câte o icoană și un buchet de flori Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, inginerului Petre Badea, unul dintre ctitori, și, respectiv, prorectorului Universității Politehnica, prof. ing. dr. Valentin Navrapescu.

Momentul a fost urmat de binecuvântarea lucrărilor de la noul așezământ social al parohiei, prilej cu care Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a menționat că biserica ocrotită de Sf. Grigorie Palama „dezvoltă o lucrare sfântă în acest campus studențesc”.

Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat lucrările de la așezământul social al Bisericii Sf. Grigorie Palama luni, 14 noiembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

La slujbă au participat cadre didactice și studenți ai Universități Politehnica din București, numeroși credincioși și pelerini.

Ierarhul a transmis din partea Părintelui Patriarh „un cuvânt de binecuvântare profesorilor, studenților Universității Politehnice, dar și creștinilor care vin cu bucurie la această biserică, pentru frumusețea slujbelor, pentru frumusețea cântării, pentru acest climat din interior unde, la lumina candelelor și a lumânărilor, ne simțim într-un mediu care impune intrarea în interiorul conștiinței”.

Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat luni, 14 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Grigorie Palama” din campusul universității bucureștene Politehnica. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Biserica din campusul Universități Politehnica a fost construită prin eforturile ASCOR București la începutul anilor 1990, cu sprijinul Aedificia Carpați. A fost finalizată în 1995.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente