Hotărârile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din 5 martie 2013

În ziua de 5 martie 2013, la Reședința Mitropolitană din Iași, s-a întrunit, în ședință de lucru, sub președinția IPS Părinte Mitropolit Teofan, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pe ordinea de zi a ședinței, la care au mai participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-au aflat mai multe probleme privind viața bisericească din Moldova, care sunt de competența Sinodului mitropolitan. Dintre hotărârile luate și subiectele abordate, cu acest prilej, amintim:

– Necesitatea de a identifica locurile din teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei unde se află înhumați ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, care să fie pomeniți, în ziua mutării acestora la Domnul.

– Importanța intensificării misiunii în zonele în care au apărut persoane sau mișcări eterodoxe, dar care activează sub aparența unui cult ortodox.

– Aprobarea tematicii și bibliografiei orientative pentru obținerea gradului I în preoție.

– Analizarea unui raport privind situația și activitățile Asociației „Oastea Domnului” pe cuprinsul teritoriului canonic al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

– Analizarea datelor statistice referitoare la structura confesional-religioasă în județele din regiunea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în perioada 1992-2011.

– Inițierea unor acțiuni de sensibilizare a oficialităților, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituție a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanța tradiției creștine a poporului român, evidențierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut și îl are în istoria țării, a necesității predării religiei în școală, precum și importanța susținerii românilor aflați în afara granițelor țării.

De asemenea, în cadrul ședinței, au mai fost analizate și alte probleme de ordin pastoral-misionar, administrativ-economic, precum și unele aspecte de disciplină bisericească.

Comentarii Facebook


Știri recente