Hotărârile cheie adoptate în 2023 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: O retrospectivă a deciziilor principale

Pe durata anului 2023, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat mai multe decizii în beneficiul clerului și credincioșilor din cadrul Patriarhiei Române. În decursul a trei ședințe de lucru desfășurate în acest an, Sfântul Sinod a deliberat și a luat diverse hotărâri.

Decizii pentru 2024

Încă din februarie când a avut loc prima întâlnire a episcopilor români, s-au decis tematicile omagial-comemorative pentru anul 2024. Anul următor va fi „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română.

La aceeași ședință de lucru, Biserica Ortodoxă Română a recunoscut autocefalia acordată Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia de Nord de către Patriarhia Serbiei în data de 5 iunie 2022. Astfel, Arhiepiscopul Ștefan de Ohrida, Skopje și Macedonia de Nord a fost inclus în lista Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe surori, fiind pomenit de Patriarhul României la fiecare liturghie.

Trei noi episcopi

Tot în februarie, au avut loc alegeri pentru demnitatea de arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. A fost ales Arhimandritul Gherontie Ciupe care a primit titulatura de Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul.

În iulie, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Arhimandritul Paisie Teodorescu în demnitatea de Episcop vicar patriarhal. Noul ierarh poartă titulatura de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

În aceeași ședință, Arhimandritul Nectarie Petre a fost ales în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. Noul ierarh român poartă titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania.

Ziua persoanelor vârstnice

La ultima ședință sinodală din acest an, Patriarhia Română a declarat ziua de 1 octombrie ca Ziua persoanelor vârstnice, urmând ca sărbătoarea să fie menționată în calendarul creștin ortodox la rubrica zilelor și datelor importante. Decizia a fost luată în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

Românii din Bucovina de Nord

Referitor la starea parohiilor ortodoxe românești din regiunea Bucovinei de Nord, care se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și-a reafirmat susținerea pentru respectarea drepturilor și libertăților comunităților românești din întreaga Ucraină, în mod similar cum sunt respectați ucrainenii în România.

Canonizări și înscrieri în calendar

Deși există mai multe persoane cu viață sfântă ale căror dosare de canonizare sunt în analiză, anul acesta Sfântul Sinod a finalizat un singur dosar de canonizare. Este vorba despre Cuviosul Macarie Protopsaltul care se va regăsi în calendar drept Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, cu data de cinstire 31 august. Decizia a venit în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Calendarul ortodox s-a îmbogățit cu sărbători adiționale:

  • Cinstirea icoanei Maicii Domnului „Axion estin” (11 iunie);
  • Sfânta Cuvioasă Casiana Imnografa (7 septembrie);
  • Sfântul Ierarh Ioan Maximovici (2 iulie);
  • Sfântul Cuvios Iosif Isihastul (28 august);
  • Sfântul Nicolae Cabasila (20 iunie).
  • Sfinții Mucenici Marius și Marta, soția sa, și a fiilor lor Audifaciu și Avacum (6 iulie).

Sfântul Sinod reprezintă cea mai înaltă autoritate în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, având competențe extinse în toate sferele sale de activitate. Componența Sfântului Sinod include Patriarhul României, împreună cu toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii vicari patriarhali, episcopii vicari și arhiereii vicari în funcție. Președintele acestei înalte instanțe este Patriarhul României.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente