Grupul psaltic Nektarios, premiat la un festival din Ucraina

Grupul psaltic „Nektarios” al parohiei „Sfântul Nectarie” din Iași a câștigat premiul I la Festivalul Internațional de Muzică Corală Duhovnicească din Ternopol – Ucraina, informează „Ziarul Lumina”.

În perioada 18-21 aprilie, grupul psaltic „Nektarios” al parohiei „Sfântul Nectarie” din Iași, dirijat de prof. Daniel Popa, și Corul „Ichos” al Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, dirijat de prof. Petronela Dârțu, au participat la Festivalul Internațional de Muzică Corală Duhovnicească „Eu sunt acolo unde este blagoslovenie”. Manifestarea a avut loc în orașul Ternopol din Ucraina. Participarea celor două coruri a fost posibilă prin implicarea prof. Nina Munteanu, de la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, care a fost membru în comisia de organizare a festivalului.

Festivalul Internațional de Muzică Corală Duhovnicească s-a desfășurat pe trei secțiuni: coruri, grupuri corale și soliști vocali. Au participat coruri din Polonia, Cehia, Gruzia, Republica Moldova, Nigeria, România, Bulgaria și Ucraina. „Grupul psaltic «Nektarios» a fost clasat pe locul I la secțiunea grupuri corale. La această secțiune au fost înscrise 34 de formații corale din țările menționate. De asemenea, Corul «Ichos» s-a situat pe locul al II-lea din 35 de formații”, a spus prof. Daniel Popa.

La secțiunea soliști vocali, țara noastră a fost reprezentată de Andrei Liță, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, Ioana Coviță, studentă în anul I la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Olivian Andrișoaie, student la Universitatea de Arte „Ciprian Porumbescu” din București, și Daniel Popa, profesor de educație muzicală la Liceul „Waldorf” din Iași. Studentul Olivian Andrișoaie a obținut premiul al II-lea în cadrul acestei secțiuni.

În vizita lor în Ucraina, membrii celor două coruri au avut posibilitatea să se închine la mănăstirile Poceaev, Bănceni și Schitul „Sfânta Ana”.

„Premiul obținut la festivalul de la Ternopol înseamnă foarte mult pentru noi, fiind o recunoaștere a performanței și muncii depuse de membrii corului. Participarea Corului «Nektarios» la acest festival-concurs a fost sprijinită de pr. Petrică Lehaci, parohul Bisericii «Sfântul Nectarie» din Iași”, a mai menționat prof. Daniel Popa.

Comentarii Facebook


Știri recente