Grupul psaltic „Anastasios“, câştigător al etapei de la Sibiu

Etapa mitropolitană a Concursului Naţional de Muzică Bisericească “Lăudaţi pe Domnul” a desemnat reprezentantul Mitropoliei Ardealului la faza finală a competiţiei, potrivit mitropolia-ardealului.ro. Grupul psaltic “Anastasios” al Parohiei Târgu Mureş 14 a câştigat etapa mitropolitană de la Sibiu şi va concura la Bucureşti cu celelalte reprezentante din ţară.

La etapa mitropolitană organizată miercuri, 15 octombrie, la Sibiu au participat două grupuri formate din tineri iubitori ai muzicii bizantine, înfiinţate în urmă cu doar câţiva ani, dar care au evoluat foarte repede şi au devenit deja cunoscuţi în această parte a ţării. Concursul a avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a consilierului cultural pr. Savu Popa, a slujitorilor de la Catedrala mitropolitană şi a mulţimilor de credincioşi.

Juriul de specialitate a fost format din pr. conf. univ. dr. Ion Isăroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfânta Filofteia” din Piteşti, pr. lect. univ. dr.Gheorghe Neacşu de la aceeaşi instituţie de învăţământ teologic şi pr.lect. univ. Sorin Dobre de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.

Primul grup vocal intrat în concurs a fost chiar reprezentantul Arhiepiscopiei Sibiului. Grupul psaltic “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna”, condus de drd. Adrian Dobreanu este format din teologi veniţi la Sibiu din diferite părţi ale ţării. Înfiinţat în 2009, grupul psaltic a devenit la Sibiu unul dintre cele mai inedite şi apreciate coruri bisericeşti, participând la hramuri, sărbători şi evenimente artistice. Aşa cum prevede regulamentul concursului, grupul de la Sibiu a interpretat un tropar, un axion duminical sau praznical şi o piesă de chinonic.

A urmat interpretarea grupului “Anastasios” al Parohia Târgu Mureş 14, dirijat de Ioachim Iustinian Simion. Grupul a fost înfiinţat în 2012 şi este format în mare parte din studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. În 2013, grupul a imprimat şi primul album, cuprinzând colinde bizantine.

În urma jurizării, corul “Anastasios” a primit un punctaj mai mare, în special pentru dificultatea ultimei piese interpretate. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi concurenţii, le-a oferit diplome şi cărţi şi a subliniat în cuvântul de binecuvântare dragostea arătată de tineri ardeleni faţă de muzica bizantină.

Comentarii Facebook


Știri recente