Grindina a avariat grav capela din Moravița. Biserica este în construcție, iar credincioșii nu au unde se ruga

Capela în care se roagă credincioșii din Moravița, județul Timiș, a fost grav avariată de fenomene meteo extreme: grindina cât pumnul a afectat recent case, grădini și toate culturile din zonă. De peste un secol, localnicii nu au alt lăcaș de rugăciune: unica biserică ortodoxă din Moravița este acum în construcție prin eforturile actualului paroh.

Vechea biserică ortodoxă din Moravița a fost demolată de puterile care au ocupat zona înainte de Marea Unire, iar capela avariată de furtunile recente este un fost depozit transformat în lăcaș de rugăciune în anii 1960.

În vremea aceea, în comună erau încă mulți coloniști germani. După plecarea lor în țara de origine a strămoșilor, au lăsat în Moravița unica biserică impozantă – una romano-catolică.

Între timp, parohii ortodocși veniți în comună nu au prins rădăcini, astfel că proiectul construirii unei noi biserici ortodoxe, început de unul dintre ei, a rămas pe loc.

Capela ortodoxă din Moravița, jud. Timiș – exterior. Foto: Parohia Moravița

Luna aceasta, fenomenele meteo extreme au distrus acoperișul capelei. „Era deja foarte degradată din cauza vârstei ei și a lipsei de implicare a oamenilor”, spune Părintele Paroh Pavel Jijița.

„A fost grindină cu bulgări de gheață mai mari decât mingea de tenis, urmată de multe ploi. Țigla spartă de grindină în mijlocul nopții a fost apoi luată de vânt.”

Ploile care au urmat au umplut clădirea de umezeală, ceea ce a condus la căderea de blocuri de tencuială din tavan. Deoarece în localitate nu există altă biserică ortodoxă, comunitatea este nevoită să țină slujbele tot în capela afectată de furtună.

Capela ortodoxă din Moravița, jud. Timiș, s-a umplut de umezeală în interior după ce grindina de luna aceasta a distrus acoperișul. Foto: Parohia Moravița

„Multă lume crede că va fi gata în curând biserica mare, aflată în lucru, dar eu nu văd aceasta posibil în următorii cinci ani. Nu e vorba numai de a intra în ea și de a sluji”, spune parohul din Moravița.

„Nu poți să slujești unde încă se lucrează, tot timpul este praf, tot timpul ai meșteri deasupra ta și tu ești cu Sfintele Daruri acolo. Până ajungem la nivelul acela, trebuie să avem toată tâmplăria pusă, să avem și curent, și căldură.”

Lucrările la noua – și unica – biserică ortodoxă din Moravița au avansat, dar mai este mult până când se va putea sluji în ea. Foto: Parohia Moravița

Noua biserică, la care lucrările au fost reluate în ritm susținut prin implicarea actualului paroh, au ajuns la turlă. Viitorul lăcaș de cult nu are încă acoperiș.

„Am reușit să turnăm toate plăcile de beton de deasupra, să lucrăm la turlă, să facem toate grinzile, centurile, stâlpii, zidăria. Mai avem zidăria pe interior și exterior la cupolă, la care se lucrează”, spune tânărul preot.

Astfel, vechea capelă avariată de grindină își va dovedi încă utilitatea pentru mulți ani de acum încolo.

Toate plăcile de beton au fost turnate la viitoarea biserică ortodoxă din Moravița. Foto: Parohia Moravița

„Am strâns ceva fonduri pentru renovarea capelei, dar, având în vedere cât costă materialele, e nevoie de un efort suplimentar”, explică parohul.

„Noi nu avem de gând să reparăm ceea ce s-a distrus, ci să începem o reabilitare totală. Dacă tot cârpim, nimic nu facem”, afirmă Părintele Pavel Jijița.

„Problema este că nu se mobilizează multă lume. Satul este îmbătrânit și toți sunt afectați de aceste probleme. Nu au resurse nici pentru a-și repara propriile case, dar pentru a sprijini în altă parte. Autoritățile sunt și ele preocupate de nevoile mai stringente apărute pe fondul acestor furtuni”, adaugă preotul.

Lucrările la noua biserică ortodoxă din Moravița, jud. Timiș, au ajuns la turlă. Foto: Parohia Moravița

„Dacă această capelă se va renova în întregime, va rămâne de folos comunității: chiar dacă ne vom muta în biserica nouă, nu e exclus să avem nevoie în continuare de această clădire, în care am putea face capelă mortuară, sală pentru evenimente sociale sau, de ce nu, arhivă și bibliotecă.”

„Această reabilitare at trebui făcută spre slava lui Dumnezeu în primul rând, dar și pentru că se reflectă asupra țării, Moravița fiind o poartă de intrare în România. În apropiere se găsește cea mai mare vamă din sud-vestul țării”, încheie Părintele Pavel Jijița.

Donează

Parohia Ortodoxă Română Moravița

Cont: RO59RZBR0000060021545650
Banca: Raiffeisen Bank

PayPal: parohiamoravita

Contact

Telefon: 0734818817
Facebook: Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan
Adresa: Comuna Moravița, Localitatea Moravița, Nr. 141, județul Timiș

Vezi și:

Foto credit: Parohia Moravița

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente