250 de slujitori ai sfintelor altare din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au început cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. În deschidere, au participat la Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, oficiate în Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou, paraclis patriarhal, de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Cursurile se țin la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
„Cursurile pastoral-misionare pentru obținerea gradelor clericale sunt organizate cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prima dată în luna iunie și începutul lunii iulie. Ele vor urma programul stabilit de Sfântul Sinod care constă într-o serie de prelegeri pe teme de teologie actuală, pastorație și misiune a Bisericii. Vom avea un modul special în interiorul cursurilor dedicat temelor care privesc dialogul dintre teologie, știință și filozofie. Pe de altă parte sunt și seminarii la care profesorii vor comunica bibliografie nouă deoarece s-au publicat atâtea lucruri în teologia românească și în Editurile Patriarhiei, iar pe de altă parte vor avea ocazia să-și împărtășească din experiența de la parohie”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Timp de trei săptămâni, preoții vor lua parte zilnic la Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Spiridon” – Nou și vor susține, prin rotație, predici.
„Cursurile sunt continuate în fiecare zi cu un program liturgic și predicatorial deoarece la slujbele care se vor săvârși la Catedrala Sfântul Spiridon Nou preoții vor susține cateheze și predici. Cu alte cuvinte își vor reîmprospăta cunoștințele nu numai de teologie, dar și de practică liturgică și misionară. Unii sunt la al doilea rând de cursuri, însă sperăm ca toți să vină cu același interes pentru probleme de teologie care îi privesc direct, în sensul că atunci când se întorc în parohii să aibă răspunsurile necesare pentru toate exigențele societății de astăzi, să aibă cunoștințe nu doar de teologie, ci și în ceea ce privește amplitudinea misiunii Bisericii Ortodoxe care așa cum știm a cunoscut o deschidere extraordinară”, a mai spus Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu.
Cursurile se vor încheia în prima săptămână din luna iulie, urmând ca atunci să fie susținute și examenele.