Gheorghe Lazăr a fost pomenit de Mitropolitul Ardealului la 200 de ani de la trecerea în veșnicie

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat sâmbătă un parastas pentru Gheorghe Lazăr la statuia acestuia din Piața Mare a Sibiului.

Alexandru Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, a evidențiat personalitatea celui care a pus bazele învățământului în limba română.

„Gheorghe Lazăr, care s-a remarcat în perioada sa ca un luptător pentru tipărirea cărților și predarea în limba română, lucru care, din păcate, nu i-a adus respect și prețuire din partea conaționalilor săi și în cazul lui, istoria ne semnalează faptul că oamenii cu fapte mari au însă și necazuri mari”.

„El e cel care a ajuns la București unde pune temelia primei școli superioare românești introducând, alături de materii ca ingineria, geometria matematica și primul curs de istorie națională. Bolnav, dorește să se întoarcă acasă, la Avrig, unde se și stinge, fiind înmormântat în cimitirul bisericii vechi din localitate”, a amintit domnul Alexandru Chituță.

La eveniment au participat ministrul culturii, Raluca Turcan, prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, vicepreședintele Consiliului Județean, Vlad Vasiu, primarul Municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, primarul Orașului Avrig, Adrian Dumitru David, oficialități locale, ofiţeri, militari şi reprezentanţii asociaţilor de cinstire a eroilor, care au depus coroane și jerbe de flori la statuia amplasată în Piața Mare din Sibiu.

Gheorghe Lazăr s-a născut în Avrig, la 5 iunie 1779 (după alte surse, 9 ianuarie 1782). Gheorghe Eustratie, al şaselea copil al Mariei şi al lui Gheorghe Lăzăroaie, a învăţat la Şcoala Normală din Avrig. Data sa de naştere a fost aleasă drept Ziua Învățătorului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului


Citește și: 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română

Comentarii Facebook


Știri recente