Generaţia tânără şi familia

Liga Tinerilor Ortodocşi din România, în colaborare cu Biserica Icoanei din Bucureşti, a organizat sâmbătă, 20 iunie, seara duhovnicească cu tema „Generaţia tânără şi provocările familiei contemporane”, avându-l ca invitat pe pr. prof. dr. Vasile Răducă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, informează „Ziarul Lumina”.

Conferinţa susținută de pr. prof. dr. Vasile Răducă a fost moderată de pr. prof. dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. „Consider, ca mulţi alţii, că familia creştină este ameninţată sub foarte multe aspecte, din multe direcţii. De aceea, Biserica şi celelalte instituţii ale statului au responsabilităţi cu totul speciale faţă de familie. Spun lucrul acesta pentru că, din păcate, tinerii de astăzi, în ciuda faptului că «socializează» în fel şi chip, se tem să se angajeze în viaţa de familie. Este vorba despre o teamă care uneori este indusă, alteori impusă de societatea consumeristă de astăzi. Tinerii preferă să se cunoască din ce în ce mai puţin, în ciuda faptului că fiecare, culmea, caută să iubească mai mult şi să fie iubit mai mult. Sunt probleme care se ridică în viaţa de familie şi se ridică în faţa constituirii familiei determinate, aş spune, de pierderea conştiinţei valorilor pe care o reprezintă familia şi totodată determinate de pierderea conştiinţei valorilor care se cultivă în interiorul familiei”, a precizat pr. prof. dr. Vasile Răducă. În continuare, părintele profesor a subliniat faptul că valorile nu pot apărea de la sine, ci vin pe linia unei adevărate concepţii, cu totul speciale, pe care creştinismul o are faţă de persoană. „Noi considerăm persoana umană o realitate irepetabilă şi valoroasă. Valoroasă nu în sensul că ar avea un preţ, ci tocmai pentru faptul că nu poate avea nici un preţ. Persoana este valoroasă pentru că are demnitate. A spune că ceva are valoare înseamnă un lucru şi a spune că cineva are valoare înseamnă alt lucru. Acel «ceva» intră în categoria valorilor economice, valorilor-preţ. Însă atunci când ne referim la valoarea unei persoane, ne referim la valoarea-demnitate, care nu poate avea preţ”, a spus pr. prof. dr. Vasile Răducă.

Biserica Icoanei din Capitală va găzdui şi în viitor astfel de seri duhovniceşti folositoare tinerilor. „Vom încerca să punem la îndemâna tinerilor şi viitoarelor familii învăţăturile creştine folositoare sufletului. Întemeindu-se familii creştine vom avea şi o Biserică vie şi o societate bine structurată”, a spus pr. Ion Popescu, parohul Bisericii Icoanei din Bucureşti.

Comentarii Facebook


Știri recente