Gânduri la Evanghelia primei duminici din Triod

La începutul Perioadei Triodului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „Evanghelia Duminicii Vameșului și a Fariseului este, înainte de toate, un îndemn la rugăciune smerită”.

Amintind remarca Sfântului Grigorie Palama că „rugăciunea adevărată este însăşi prezenţa lucrătoare a lui Dumnezeu în omul care se roagă”, Preafericitul Părinte Patriarh a menționat că atunci „când omul se smereşte, adică se goleşte de sinele egoist, se umple de prezenţa smerită, iubitoare şi sfinţitoare a lui Dumnezeu. Când însă omul este plin de sine, în el nu mai este loc pentru prezenţa iubitoare şi smerită a lui Dumnezeu”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe

De aceea Evanghelia ne arată că „Cel care se smereşte pe sine se va înălţa”, adică va fi înălţat, „deoarece sufletul care Îl are pe Dumnezeu ca centru al veţii sale se luminează şi se ridică, sau creşte în relaţia cu Dumnezeu, fiind înălţat în iubirea lui Dumnezeu”, a continuat Părintele Patriarh.

La finalul predicii rostite în Paraclisul „Sf. Grigorie Luminătorul”, Patriarhul Daniel a reamintit cele patru lucrări pregătitoare pentru post: rugăciunea, pocăința, milostenia și înfrânarea.

Pentru mai multe citate şi imagini inspiraţionale, urmăreşte-ne pe Instagram !

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente