Gânduri la Evanghelia Duminicii Sfintei Cruci

În Duminica Sfintei Cruci, 31 martie 2019, la Sfânta Liturghie a fost citită pericopa evanghelică de la Sf. Ev. Marcu 8: 34-38; 9:1.

În omilia rostită la Catedrala „Sf. Spiridon – Nou”, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre „cele trei condiții ale vieții creștinului: lepădarea de sine, luarea (asumarea) Crucii și urmarea lui Hristos”.

Despre „lepădarea de sine”, Preafericirea Sa a spus că înseamnă „renunțarea la un mod egoist de a gândi, de a vorbi și de a făptui, eliberarea omului de un mod de gândire în care el este centrul vieții sale și mutarea atenției spre Hristos, Dumnezeu-Omul”.

„Putem să-I urmăm Lui, când centrul vieții noastre nu mai suntem noi înșine, ci El.”

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe


Însă omul nu se leapădă de sine spre a se sinucide a atras atenția Preafericirea Sa, ci se leagă de Dumnezeu, se unește cu Dumnezeu, „se leapădă de sine pentru a trăi adevărata iubire, iubirea veșnică, milostivă, sfântă, neposesivă care își are izvorul în Dumnezeu”.

„Lepădarea de sine înseamnă să schimbăm centrul vieții noastre, să mutăm atenția de la o atitudine egoistă față de noi la o atitudine de iubire față de Dumnezeu și față de semeni”.

Pentru mai multe citate şi imagini inspiraţionale, urmăreşte-ne pe Instagram !

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

3 minute de religie, zilnic la Trinitas TV

Proiectul pe care un profesor de religie l-a inițiat pentru a ajunge la elevii săi în contextul actualei pandemii ajunge, începând de luni, pe micile ecrane. Profesorul Florin Zărnescu a realizat o serie de clipuri…