Catedrala Sf. Spiridon – Nou | Patriarhul României despre „Semnul biruinței asupra păcatului, iadului și morții”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit credincioșilor prezenți în Duminica a treia din Post la Catedrala „Sf. Spiridon – Nou” despre Sfânta Cruce care este „semnul răstignirii, al nevoințelor duhovnicești”, dar și „semnul biruinței asupra păcatului, asupra iadului și a morții”.

În omilia rostită duminică, 31 martie 2019, Preafericirea Sa a făcut trei mari recomandări privind perioada de post: renunțarea la modul egoist de a trăi, asumarea propriilor neputințe și urmarea lui Hristos. În acest mod, „urmând lui Hristos prin credință și iubire transformăm suferința în speranță și biruință”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel în Catedrala Sf. Spiridon – Nou, duminică 31.03.2019. ©Basilica.ro/Mircea Florescu

Părintele Patriarh a explicat că Duminica Sfintei Cruci este așezată în mijlocul Postului, după cum în mijlocul Raiului era așezat Pomul Vieții.

„Dar prin neascultare de Dumnezeu, prin nepostire din cauza lăcomiei după cele materiale protopărinții noștri Adam și Eva au pierdut șansa de a gusta din pomul vieții și au fost izgoniți din Rai”, a continuat Patriarhul României.

„Acum noi, prin ascultare, pe care am învățat-o de la Hristos, «Care s-a făcut ascultător până la moarte și încă moarte pe Cruce», prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, a sfintelor slujbe, prin ascultarea de duhovnic, prin ascultarea Evangheliei care ne învață să săvârșim fapte bune noi ne apropiem de Pomul Vieții care este Hristos Cel Răstignit și Înviat”, a spus Preafericirea Sa.

Această Duminică se referă la înțelesul duhovnicesc al Crucii

Deși această duminică este dedicată Sfintei Cruci, textul evanghelic duminical (Marcu 8: 34-38; 9:1) nu face referire la răstignirea Mântuitorului, ci la înțelesul duhovnicesc al Crucii, la urmarea lui Hristos.

„De aceea în această zi slujitorii Bisericii nu poartă haine de culoare roșie ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie) când se citește Evanghelia Răstignirii lui Hristos”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Făcând referire la sinaxarul zilei și la slujbele oficiate în Duminica a treia din Post, Patriarhul a menționat că „Duminica Sfintei Cruci în Postul Mare este semnul răstignirii și al învierii lui Hristos, al nevoințelor și al biruințelor duhovnicești ale creștinilor care se roagă mai mult, postesc mai mult, se spovedesc mai des, se împărtășesc și fac mai multă milostenie luptând cu patimile egoiste și simțind deja bucuria învierii sufletului din moartea pricinuită de păcat”.

Astfel, Evanghelia citită la Sfânta Liturghie prezintă „cele trei condiții ale vieții creștinului: lepădarea de sine, luarea (asumarea) Crucii și urmarea lui Hristos”.

Renunțarea la egoism sau lepădarea de sine

Părintele Patriarh a semnalat că „într-o lume în care totul se bazează pe afirmarea eu-lui, pe cultivarea individualismului, egoismului și pe supraevaluarea sinelui este foarte greu să vorbim despre lepădarea de sine”.

„Lepădarea de sine este renunțarea la un mod egoist de a gândi, de a vorbi și de a făptui, eliberarea omului de un mod de gândire în care el este centrul vieții sale și mutarea atenției spre Hristos, Dumnezeu-Omul”, a continuat Patriarhul Daniel.

„Lepădarea de sine înseamnă să schimbăm centrul vieții noastre, să mutăm atenția de la o atitudine egoistă față de noi la o atitudine de iubire față de Dumnezeu și față de semeni”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe


„Lepădarea de sine este o eliberare a omului de închisoarea egoismului propriu”, a adăugat Patriarhul Daniel.

Însă omul nu se leapădă de sine spre a se sinucide a atras atenția Preafericirea Sa, ci se leagă de Dumnezeu, se unește cu Dumnezeu, „se leapădă de sine pentru a trăi adevărata iubire, iubirea veșnică, milostivă, sfântă, neposesivă care își are izvorul în Dumnezeu”.

Luarea (asumarea) Crucii

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „luarea Crucii” nu se referă la cele două bucăți de lemn ci la „o Cruce în sens duhovnicesc, o Cruce spirituală, o Cruce existențială” – Crucea vieții noastre.

„Luarea Crucii înseamnă recunoașterea și asumarea propriilor neputințe și suferințe, dar și voința de a birui păcatul și răutatea din viața noastră”.

„Crucea nu este doar o răbdare a suferinței ci și o luptă pentru a birui suferința, răutatea, neîmplinirile, neputințele din viața noastră”.

Patriarhul României a exemplificat concret spunând că Crucea poate fi „o greutate a vieții, o boală incurabilă, o patimă nevindecată, o tristețe că nu am devenit sau nu am realizat ceea ce ne-am dorit (…) o copilărie fără părinți, o viață de familie fără copii sau o văduvie pe toată viața, un handicap sau durerea pierderii unei ființe dragi”.

Ce trebuie să facem cu aceste dificultăți? „Să le prezentăm lui Hristos ca să nu purtăm Crucea singuri, ci cu ajutorul Lui”.

„Hristos vrea să umple viața noastră tristă cu prezența iubirii lui milostive ca noi să nu cădem în deznădejde, în disperare”, a subliniat Părintele Patriarh.

Urmarea lui Hristos

În continuare, Preafericirea Sa a atras atenția că dacă purtăm Crucea suferinței fără să urmăm pe Hristos ne sporim suferința.

„Puterea Lui transfigurează suferința noastră”, a precizat Patriarhul Daniel.

„Cei care sunt foarte credincioși, știu că boala lor nu se va vindeca decât printr-o minune, totuși dacă se spovedesc des și se împărtășesc au fața senină și se pregătesc pentru marea trecere care este moartea cu speranță și cu lumină pe față. De ce? Pentru că merg la Cineva cunoscut, la Dumnezeu”.

„Hristos Domnul nu suprimă suferința. O transfigurează, o luminează cu prezența iubirii Sale și o transformă în biruință”.



Crucea nevoințelor se transformă în scară către Înviere

La final, Părintele Patriarh Daniel a explicat că în Postul Sfintelor Paști purtăm Crucea nevoințelor, a rugăciunilor multe, a multor îngenuncheri, a multor metanii, a postului, a pocăinței ca să mergem spre biruință, spre înviere.

„Crucea nevoințelor se transformă în scară către Înviere, în drum spre biruință”, a spus Patriarhul României.

„Duminica Sfintei Cruci cu prezentarea Sfintei Cruci adesea înconjurată de flori care simbolizează bucuria învierii face legătura între suferință și biruință”, a subliniat Preafericirea Sa.

La finalul slujbei de duminică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Coralei „Gloria Crucis”, Diploma anului omagial 2019, în semn de prețuire a celor 10 ani de activitate a grupului coral mixt al Catedralei „Sfântul Spiridon – Nou”, Paraclis Patriarhal.

PF Daniel oferă Diploma omagială a Anului 2019 Coralei Gloria Crucis. ©Basilica.ro/Mircea Florescu

Corala va marca împlinirea unui deceniu de activitate printr-un concert aniversar ce va avea loc de la duminică, 31 martie 2019, de la ora 17:00.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment!

Citește și: Fii #maitarecamoartea și nu te rușina să faci semnul Sfintei Cruci!

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…