Fundația Bucuria Ajutorului a organizat prima sesiune științifică din proiectul „Academia de Îngrijiri Paliative”

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat miercuri prima sesiune științifică în domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Îngrijiri Paliative”.

Data a fost aleasă pentru a marca hramul Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” din Capitală, care funcționează în cadrul fundației.

Medici și psihologi din țară și din străinătate au susținut lucrări științifice la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Lucrările lor au abordat teme ca îngrijirile paliative pentru pacienții oncologici și pentru cei infectați cu HIV, metode de îngrijire la domiciliu, dar și rolul credinței în îngrijirile paliative.

Părintele Consilier Ionuț Tutea, coordonatorul Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Președintele Fundației Bucuria Ajutorului, a declarat pentru Trinitas TV că evenimentul „este un prim pas într-un proiect de lungă durată, care are ca menire dezvoltarea profesionalismului lucrătorilor din domeniul îngrijirilor paliative – atât în organizații ale Bisericii, cât și în sistemul public, sau chiar privat, de sănătate”.

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat miercuri, 9 noiembrie 2022, prima sesiune științifică în domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Îngrijiri Paliative”. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sesiunea de comunicări științifice a fost moderată de coordonatorii proiectului „Academia de Îngrijiri Paliative”: prof. univ. dr. Manole Cojocaru și prof. Adriana Căruntu, directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Mesajul Ambasadorului Elveției

Marinela Ivan, responsabil cu proiecte de cooperare în cadrul Ambasadei Elveției la București, a transmis mesajul Ambasadorului Confederației Elvețiene, Excelența Sa Arthur Mattli.

„Felicit Fundația Bucuria Ajutorului și directorul acesteia, Adriana Căruntu, pentru că au organizat conferința de astăzi privind îngrijirea paliativă”, a transmis Ambasadorul Elveției „Astăzi, recunoaștem că oamenii sunt cei mai vulnerabili la începutul și la sfârșitul vieții lor. Recunoaștem că oamenii au nevoie de protecție specială și de îngrijire specială în ultima lor fază a vieții.”

„Sunt impresionat și profund recunoscător tuturor celor implicați în îngrijirea paliativă. Consider îngrijirea paliativă un act profund al umanității, un act nobil pentru cei aflați în nevoie, dar și pentru cei rămași în urmă. Pierderea unei persoane dragi este destul de grea, dar sentimentul că nu ai dat totul pentru ei în acea perioadă ar fi probabil insuportabil”, a mai transmis Excelența Sa Arthur Mattli.

Formarea de specialiști, o necesitate

„Este un domeniu aparte. Provocările sunt deosebit de mari și este necesar ca, atunci când gândim intervenții în sprijinul bolnavilor care necesită astfel de îngrijiri trebuie să ne gândim la oameni foarte bine pregătiți”, a precizat și Părintele Ionuț Tutea în declarația oferită Trinitas TV.

„Prin diseminarea informațiilor în acest domeniu, lucrătorii în paliație vor deveni mai bine pregătiți și vom avea pe cine să ne bazăm în viitor, atunci când, dacă Dumnezeu va rândui, vom reuși să deschidem și alte programe în acest sens”, a mai spus părintele consilier, care a menționat și nevoia de conlucrare între organizațiile și instituțiile de profil.

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat miercuri, 9 noiembrie 2022, prima sesiune științifică în domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Îngrijiri Paliative”. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

La sesiunea științifică au asistat elevii școlilor postliceale sanitare „Sf. Nectarie” și „Henri Coandă” din Capitală, asistenții sociali din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Printre vorbitori s-a numărat și Părintele Bogdan Teleanu, Parohul Bisericii „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc”, din proximitatea centrului de îngrijiri paliative al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a susținut o prezentare despre rezistența duhovnicească în fața suferinței.

„Dorim să publicăm lucrările, ca să fie o bază de cunoștințe, de informații pentru cei care au nevoie – atât membrii din comunitate, cât și specialiști”, a explicat pentru Basilica.ro Adriana Căruntu, Directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Ne dorim să înființăm cândva prima Academie de Îngrijiri Paliative, pentru că, la nivel național, nu există una. Iar ca să ai buni specialiști în domeniul îngrijirii paliative, trebuie să începi de la formare.”

Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat miercuri, 9 noiembrie 2022, prima sesiune științifică în domeniul medical din cadrul proiectului „Academia de Îngrijiri Paliative”. În imagine, Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” din Capitală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Cred că la nivelul Municipiului București acest proiect ar fi o necesitate și ne vom ruga cu credință. Când va fi posibil, ne-am bucura ca să se realizeze această idee pe care o ducem în suflet cu multă dragoste și speranță”, a adăugat Adriana Căruntu.

Sesiunea științifică a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba Parastasului oficiate la capela Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie”, care și-a serbat hramul. Au fost pomeniți toți pacienții trecuți la Domnul.

Ziua s-a încheiat cu o proiecție de film despre viața Sfântului Nectarie la Biserica „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc”. Participanții au urmărit filmul „Man of God” de Yelena Popovic.


Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii. Noul său sediu a fost finanțat de Ambasada Elveției și inaugurat de Părintele Patriarh Daniel în 2012.

De la înființare și până în prezent, centrul a oferit îngrijiri unui număr de aproape 4.000 de pacienți, majoritatea oncologici, iar cererea continuă să crească.

Îngrijirile paliative se adresează bolnavilor terminali, atunci când boala nu poate fi vindecată. Paliația are ca scop ameliorarea sau înlăturarea simptomelor bolii.

În prezent, în România există numeroase centre de paliație, dar numai câteva programe de Master în domeniu, ceea ce subliniază necesitatea unei instituții de învățământ superior specializată în acest tip de îngrijire medicală.

Vezi și:

Foto credit : Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente