Capitală: Binecuvântarea Sf. Nectarie a ajuns, prin moaștele lui, la centrul de îngrijiri paliative pe care îl ocrotește

Un fragment din moaștele Sfântului Nectarie a ajuns marți seară la centrul de îngrijiri paliative pe care Arhiepiscopia Bucureștilor l-a pus sub ocrotirea sa. Moaștele provin din patrimoniul Parohiei „Buna Vestire – Belu” din Sectorul 4 al Capitalei și este pentru a cincea oară când ajung la centru în ajunul sărbătorii sfântului ierarh.

Racla, care conține și un fragment din moaștele Sfântului Mc. Efrem cel Nou, a venit însoțită de Părintele Daniel Alexandru Bărîcă, Parohul Bisericii „Bune Vestire – Belu” și a fost așezată lângă Icoana Maicii Domnului Pantanassa pictată în Sfântul Muntele Athos, aflată în patrimoniul centrului.

Părintele Daniel Alexandru Bărîcă a oficiat slujba Acatistului, la care s-au alăturat preoții de la Biserica „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc”, situată în proximitate: Părintele Paroh Bogdan Teleanu și preoții Cătălin Niculescu și Mihai Cozariu, slujitori ai parohiei și preoți voluntari ai centrului de îngrijiri paliative.

După slujba Acatistului, preoții au trecut cu moaștele pe la toți bolnavii.

Pacienții și lucrătorii centrului se roagă unii pentru ceilalți

Moaștele Sf. Nectarie de la Parohia Buna Vestire – Belu au ajuns marți, 8 noiembrie 2022, la Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În imagine, Pr. Daniel Al. Bărîcă, o pacientă și o angajată a centrului. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Suntem impresionați de credința care depășește suferința fizică a acestor oameni, care sunt îngrijiți cu atâta dragoste de către personalul acestui așezământ”, a declarat Părintele Daniel Alexandru Bărîcă pentru Ziarul Lumina.

„Credem că este o puternică întărire în credință, în nădejdea de a primi vindecare sau măcar alinare a suferințelor. Am văzut multă durere în ochii lor. Totdeauna suntem impresionați de durerea aceasta a oamenilor, dar care au nădejdea că prin credință vor birui această suferință trupească.”

„Această tradiție de cinci ani pe care o avem cu Biserica Buna Vestire – Belu este foarte importantă pentru întărirea credinței celor care suferă și pentru ajutorul și binecuvântarea personalului din Centrul «Sf. Nectarie»”, a declarat pentru Basilica.ro Adriana Căruntu, directoarea centrului.

Pr. Bogdan Teleanu, Parohul Bisericii Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc, Adriana Căruntu, directoarea Centrului „Sf. Nectarie”, Pr. Daniel Al. Bărîcă de la Parohia Buna Vestire – Belu, și părinții slujitori Cătălin Niculescu și Mihai Cozariu de la Biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Pacienții noștri au nevoie de rugăciune și de prezența preoților cu atât mai mult cu cât, fiind bolnavi și imobilizați la pat, ei se roagă pentru alinarea durerilor, dar și pentru viața veșnică. Toți pacienții trăiesc cu speranța aceasta, care îi ajută să facă față durerii despărțirii de membrii familiei: de soți, de copii, de cei dragi. Oricine a avut un bolnav știe cât de grav și de greu este să fii în situația aceasta de a-ți lua rămas bun.”

Astfel, trecerea dincolo devine doar „un moment pe care îl așteaptă cu speranța că se vor revedea cu cei dragi și vor trăi veșnic, că moartea nu există, conform credinței ortodoxe”, a mai explicat Adriana Căruntu.

„Deseori auzim cum bolnavii se roagă pentru angajații centrului, pentru sănătatea lor și pentru a le da Dumnezeu putere, pentru că activitatea într-un astfel de centru este foarte grea. Nu este ușor să stai lângă oameni care sunt atât de bolnavi, să vezi în fiecare zi atâta suferință. Și atunci lucrul acesta mi se pare foarte profund și plin de credință din partea bolnavilor”, a subliniat cu recunoștință directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Centrul de îngrijiri paliative Sf. Nectarie din Capitală este înființat în cadrul Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Rugăciune și știință în ziua de pomenire a Sf. Nectarie

Miercuri, în ziua de pomenire a Sfântului Nectarie, la centru se vor îmbina rugăciunea și activitatea științifică.

Sfânta Liturghie va fi oficiată începând de la ora 07:30 la capela instituției medicale și va fi urmată de pomenirea tuturor pacienților trecuți la Domnul. Vor sluji Părintele Cătălin Niculescu și Părintele Mihai Cozariu de la Biserica „Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc”, în calitate de preoți voluntari.

De la ora 10.00, la Centrul de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Fundația Bucuria Ajutorului va găzdui prima sesiune științifică în domeniul medical din proiectul „Academia de Îngrijiri Paliative”.


Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor are 43 de angajați, o capacitate de 28 de pacienți și lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente