Ambasadorul Elveției și reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor au discutat despre dezvoltarea paliației în România

Excelența Sa Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției la București, s-a întâlnit miercuri cu Părintele Consilier Ionuț Tutea de la Arhiepiscopia Bucureștilor și cu Adriana Căruntu, Directoarea Centrului de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie al arhiepiscopiei. Ambasadorul și-a declarat sprijinul pentru eforturile de dezvoltare a îngrijirilor paliative din România depuse de Biserica Ortodoxă Română.

Întâlnirea a avut loc la Centrul de îngrijiri paliative Sf. Nectarie, unde participanții au discutat despre dezvoltarea unei rețele de centre similare și despre importanța educației și formării în domeniul îngrijirilor paliative.

„Ambasada Elveției este interesată să sprijine proiecte de servicii medicale și mai ales de îngrijiri paliative, iar noi i-am relatat ambasadorului viziunea Părintelui Patriarh Daniel despre dezvoltarea unei rețele de centre de îngrijiri paliative în România”, a declarat Părintele Consilier Ionuț Tutea pentru Agenția Basilica.

„Excelența Sa a spus că ne este alături și în ceea ce privește pregătirea personalului acestor centre și a aparținătorilor bolnavilor”, a spus Părintele Consilier Ionuț Tutea.

„Sunt bolnavi care pot fi îngrijiți la domiciliu dacă aparținătorii primesc noțiunile de bază, pentru că nicăieri nu e mai bine ca acasă”, a adăugat el.

Familiile bolnavilor terminali au nevoie și de consiliere psihologică și spirituală, pentru că se confruntă cu o situație specială, a subliniat părintele consilier.

Toate acestea vor putea fi oferite prin intermediul unui centru de studii și formare continuă în paliație care urmează să fie dezvoltat de Biserica Ortodoxă Română.

Schimb de daruri

Cu prilejul întâlnirii, Ambasadorul Arthur Mattli a făcut o donație în bani Centrului de îngrijiri paliative Sf. Nectarie, scriind în actul de donație că face gestul în onoarea a 14 medici care au absolvit anul acesta universitățile din Cluj și Iași, iar astăzi lucrează în Elveția.

În semn de mulțumire, Adriana Căruntu, directoarea centrului, i-a oferit ambasadorului o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Centrul de îngrijiri paliative Sf. Nectarie al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii. Noul sediu a fost finanțat de Ambasada Elveției și inaugurat de Părintele Patriarh Daniel în 2012.

De la înființare și până în prezent, centrul bucureștean a oferit îngrijiri unui număr de aproape 4.000 de pacienți, majoritatea oncologici, iar cererea continuă să crească.

Îngrijirile paliative se adresează bolnavilor terminali, atunci când boala nu poate fi vindecată. Paliația are ca scop ameliorarea sau înlăturarea simptomelor bolii.

Foto credit: Facebook /  Fundația Bucuria Ajutorului

Comentarii Facebook


Știri recente