FTOUB | A început simpozionul dedicat Pr. Constantin Galeriu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Justinian Patriarhul” din Capitală a început luni, 12 noiembrie, simpozionul internațional dedicat pr. Constantin Galeriu, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere.

Evenimentul academic este organizat de instituţia de teologie bucureşteană, în colaborare cu Parohia ,,Sfântul Silvestru” din Capitală şi cu Asociaţia ,,Părintele Galeriu”.

În deschiderea simpozionului, Pr. Conf. Nicuşor Beldiman de la Facultatea de Teologie din Bucureşti a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat: Un mărturisitor jertfelnic al Evangheliei şi al idealurilor poporului român.

În cadrul lucrărilor vor susține referate preoți, profesori de Omiletică și Catehetică de la facultățile de teologie ortodoxă din țară și de la câteva centre universitare europene, personalități ale vieții culturale și academice românești, dar şi foşti studenţi sau ucenici ai părintelui profesor Constantin Galeriu.

O parte din titlurile lucrărilor care vor fi prezentate la acest eveniment sunt:

  • Pr. prof. Ștefan Buchiu –  ,,Iubirea treimică în gândirea Părintelui Galeriu”
  • Pr. prof. Nicolae Dura – ,,Cuvântul Domnului în rostirea omului de azi”
  • Prof. Andrian Alexandrov (Bulgaria) –  ,,Părintele Galeriu – predicator al luminii dumnezeiești”
  • Pr. prof. Vasile Răducă –  ,,Tematica jertfei la Părintele Galeriu”
  • Pr. prof. Vasile Gordon – ,,Părintele Galeriu – profesorul educator”
  • Conf. Adrian Lemeni – ,,Puterea cuvântului viu și mărturisitor.
    Actualitatea demersului apologetic asumat de Părintele Constantin Galeriu”
  • Pr. conf. dr. Constantin Necula – ,,Recuperarea prezentului prin predică. Metafora
    Părintelui Galeriu”
  • Pr. conf. Nicușor Beldiman – ,,Justinian Patriarhul” a Universității din Bucureşti: ,,Părintele Constantin Galeriu – preot de vocație și propovăduitor jertfelnic”
  • Pr. Cristian Galeriu, ,,Părintele Galeriu – repere de viață”.

Într-o declarație pentru Radio Trinitas, Părintele decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Vasile Răducă, a spus că la acest simpozion este comemorat „un om care a însumat în personalitatea lui foarte multe virtuți și nu numai virtuțile cardinale ci și pe toate celelalte”.

„Sunt bucuros că ne întâlnim la o asemenea ocazie. Cunoscând viața părintelui profesor Galeriu, cunoscându-l în ceea ce a gândit, a scris, și cunoscând modul în care ne-a iubit pe toți, consider că este un moment de bucurie” a menționat părintele Vasile Răducă.

Părintele conferențiar Nicuşor Beldiman, a declarat că „acest simpozion „reprezintă un act de caldă omagiere  a vrednicului slujitor al Mântuitorului Iisus Hristos de la care păstrăm viu în inimile noastre chipul său luminos, bunătatea sufletească și slujirea jertfelnică”.

El a mai precizat că „personalitatea părintelui Galeriu va rămâne adânc întipărită în memoria Bisericii și a țării ca părinte de familie, ca preot de parohie și ca profesor de înaltă conștiință pedagogică și misionară”.

De asemenea, soția părintelui Galeriu, doamna Argentina, și-a putut exprima câteva gânduri prin intermediu părintelui Cristian Galeriu, de la biserica Sfântul Silvestru din Capitală:

„La sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea părintelui Galeriu dau slavă lui Dumnezeu pentru faptul că am putut supraviețui greutăților prin care am trecut”.

„După plecarea la Domnul a părintelui am fost profund îndurerată de această pierdere și în sinea mea mi-am spus că trebuie să fac ceva pentru a mă liniști. Atunci m-am rugat lui Dumnezeu ca atâta timp cât voi trăi să reușesc să țin candela aprinsă permanent ca o lumină vie a sufletului părintelui și a celor trei copii ai noștri care au plecat dintre cei vii” a spus soția părintelui Constantin Galeriu.

Lucrările simpozionului vor fi structurate în cinci sesiuni de comunicări pe parcursul zilelor de 12 și 13 noiembrie.

În cadrul celei de a doua sesiuni, participanții la conferință vor vizualiza un film documentar dedicat personalității părintelui Constantin Galeriu.

Cea de a cincea sesiune de comunicări se va desfășura în paralel în două săli ale Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Justinian Patriarhul” din București: atât în amfiteatrul I. G. Coman, cât și în sala „Pr. prof. dr. Constantin Galeriu”.

Foto credit: Luigi Ivanciu/Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente