Frumusețea și eleganța liturgică trebuie cultivate

Noul sediu al Serviciului de colportaj „Lumini de sărbători I” al Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost inaugurat luni, 30 septembrie 2013. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina.

Noul sediu are la parter depozit de carte și obiecte bisericești, iar la etaj sunt birourile Serviciului colportaj. „Cu ajutorul lui Dumnezeu am sfințit acest spațiu dedicat icoanelor, cărților și obiectelor bisericești în general, spațiu ce reprezintă un depozit de aprovizionare. Este o lucrare necesară, pentru că obiectele bisericești trebuie alese. Trebuie să cultivăm frumusețea și eleganța liturgică. E mai bine să ai mai puține icoane, dar de calitate, decât o mulțime de icoane, care nu sunt suficient de bine făcute, nu sunt suficient de ortodoxe și nici suficient de lucrate artistic. De aceea trebuie și o cultură a selecției icoanelor și obiectelor bisericești, deoarece binecuvântarea spune «Binecuvântează Doamne pe cei ce iubesc frumusețea Casei Tale», care înseamnă și bună-cuviință, dar și frumusețe liturgică. Când iubim pe cineva, îi oferim nu rebuturi, nu lucruri de care nu mai avem nevoie, ci lucrurile cele mai frumoase. Tot așa, atunci când arătăm evlavie față de Dumnezeu și dragoste față de sfinții Lui, trebuie să ne străduim să avem icoane frumoase și cărți sănătoase din punctul de vedere al credinței și al conținutului”, a explicat Patriarhul României.

Sediul Serviciului de colportaj este destinat parohiilor, protoieriilor, mănăstirilor și eparhiilor din România. „După 4 ani de lucrări, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am reușit să inaugurăm acest sediu al Serviciului de colportaj aflat în plină expansiune. Era necesar un spațiu destinat vânzării en gros de obiecte bisericești, deoarece zona București – Ploiești ducea lipsă de acesta. Aici se pot găsi cărți așezate tematic, veșminte, materiale pentru veșminte și obiecte de uz liturgic”, a spus pr. protosinghel Ioachim Bejenariu, directorul Serviciului de colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La final, cei care au contribuit la amenajarea și dotarea noului depozit de colportaj au primit din partea Patriarhului României distincții și diplome de onoare. Părintele protosinghel Ioachim Bejenariu, directorul Serviciului de colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a primit din partea Preafericirii Sale Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. La rândul său, părintele Ioachim Bejenariu i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un rând de veșminte arhierești lucrate la atelierele Patriarhiei Române. În cadrul aceluiași eveniment a fost prezentat și catalogul produselor Serviciului de colportaj.

Comentarii Facebook


Știri recente