Fragment din moaștele Sfântului Iulian, pentru biserica din Campusul Tudor Vladimirescu din Iași

În Parohia „Sfântul Iulian din Tars” din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, se află, de săptămâna trecută, un fragment din moaștele Sfântului Iulian din Tars. Prima Sfântă Liturghie în cinstea aducerii moaștelor Sfântului Iulian din Tars a fost săvârșită acum două zile, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Credincioșii din parohia „Sfântul Iulian din Tars” au bucuria, începând de sâmbătă, 16 martie 2013, să se închine raclei în care se află un fragment din moaștele sfântului ocrotitor. Odorul de mare preț, o părticică dintr-un deget al Sfântului Iulian, a fost primit de la Mănăstirea Velas din Ioannina – Grecia. Sfintele moaște au fost aduse la Iași cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Aducerea la Iași a unui fragment din moaștele Sfântului Iulian din Tars este o dorință a noastră mai veche. Iată că această dorință a noastră s-a împlinit și astfel am primit aceste sfinte moaște, ce sunt o donație a Mănăstirii Velas din Grecia pentru parohia noastră. Arhimandritul Vasileos Dositheos, cel care a făcut această donație, a aflat că Sfântul Iulian are la Iași o biserică închinată lui, fiind singura din Europa care poartă hramul Sfântului. Considerăm că acest lucru l-a sensibilizat, astfel că a făcut această donație pentru biserica noastră. Parohia «Sfântul Iulian din Tars» este destul de tânără, având o biserică în construcție. Mulțumim lui Dumnezeu pentru jertfa pe care au făcut-o toți ctitorii, mai ales că astăzi (n.r. sâmbătă, 16 martie) împlinim nouă ani de la începerea lucrărilor la paraclisul parohiei”, a spus părintele paroh Florin Chirilă, care este și inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Aducerea la Iași a fragmentului din moaștele Sfântului Iulian din Tars a fost marcată sâmbătă, 16 martie, prin oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul parohiei din Campusul „Tudor Vladimirescu”. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți de la mai multe parohii din Iași, în prezența a numeroși credincioși care s-au închinat raclei în care se află un fragment din moaștele Sfântului Iulian așezate în partea stângă a lăcașului de închinăciune. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Laudate Dominum” al parohiei „Sfântul Iulian din Tars”, dirijat de Ion Ioan. Mai mult de atât, sâmbătă a fost pomenit printre alți sfinți și Sfântul Iulian cel din Cilicia. De asemenea, tot sâmbătă, părintele paroh Florin Chirilă și-a aniversat ziua de naștere. „În toți anii de când sunt la această parohie am simțit ajutorul și mijlocirea Sfântului Iulian din Tars. Am încercat, cu ajutorul lui Dumnezeu și al sfinților, să zidim biserica din zid și pe cea din sufletele credincioșilor”, a mărturisit părintele paroh.

Biserica parohială, deschisă zilnic

Credincioșii parohiei au primit vestea aducerii sfintelor moaște cu multă bucurie și cu lacrimi în ochi. La biserica din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” este tradiția ca în fiecare seară studenții să vină pentru a face împreună rugăciunile de seară. Odată cu aducerea sfintelor moaște, ei vor citi și Acatistul Sfântului Iulian din Tars, care este și ocrotitorul studenților. „Tânărul Iulian a primit moarte martirică la vârsta de 18 ani. La această vârstă, de obicei, tinerii termină un liceu și încep studiile la facultate. Iată, dacă acum 17 secole tânărul Iulian a primit cununa muceniciei, devenind sfânt, în prezent, tinerii își pregătesc un viitor la această vârstă”, a adăugat pr. paroh Florin Chirilă. Ieșenii sau credincioșii din alte părți ale țării se pot închina în fiecare zi la racla cu moaștele Sfântului Iulian din Tars, biserica parohiei fiind deschisă în fiecare zi între 7:00 și 21:00. În fiecare miercuri se slujește Acatistul sau Paraclisul, de la ora 17:00, iar vineri seara, de la ora 17:00, se oficiază Taina Sfântului Maslu. În fiecare sâmbătă, credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie, care este urmată de pomenirea pentru cei adormiți. De asemenea, în fiecare duminică se oficiază Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie. „Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți, iar Sfântul Iulian din Tars să înalțe rugăciunile noastre către Bunul Dumnezeu, să dăruiască sănătate acolo unde este boală și suferință, să dea pace acolo unde sunt războaie și să dăruiască înțelepciune și pricepere tinerilor și credincioșilor”, a remarcat pr. paroh Florin Chirilă.

Lucrări de pictură aflate în derulare

Parohia „Sfântul Iulian din Tars” a fost înființată în anul 2001, iar în anul 2004 a fost amenajat un paraclis în care astăzi sunt oficiate rânduielile liturgice. În prezent, biserica mare este acoperită, în interior aflându-se în lucru pictura în tehnica frescă. Pe lângă această activitate misionară, parohia „Sfântul Iulian din Tars” este aproape de studenții orfani sau cu posibilități materiale reduse. Aceștia primesc de mai multe ori pe an o masă caldă, dar și daruri constând în alimente și dulciuri (pentru cei care au copii). Amintim că al doilea hram al parohiei este serbat este Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Persoanele care doresc să sprijine lucrările Bisericii „Sfântul Iulian din Tars” din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” din Iași pot face donații în contul RO46BPOS34103080243ROL01, deschis la Banc Post, filiala Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente