Fotoreportaj: ASCOR a adus pentru o seară satul românesc în București

Nu puteam rata în Anul omagial al satului românesc „Seara românească” a studenților ortodocși din capitală.

Am mers duminică seara la Așezământul Studențesc „Sfântul Apostol Andrei” din București unde au avut loc momente artistice, recitaluri de poezie și de muzică din folclorul românesc, prietenie și voie bună în stil românesc.

Tinerii sunt întâmpinați la „Seara românească” cu pâine și sare
Prezentatorii evenimentului

Evenimentul este o tradiție și o nevoie în ASCOR (Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români), a spus Alexandra Tănase, purtătorul de cuvânt al asociației.

„Echipa de organizare este foarte activă, voluntarii vin mereu cu idei care să atragă tinerii. De exemplu, de un an invităm la acest eveniment un coregraf, pasionat de dansurile tradiționale, care ne învață pe loc pași complicați.”

Alexandra apreciază foarte mult implicarea directă a participanților în momentele artistice: „Sunt mulți tineri talentați care se oferă să cânte muzică din folclorul românesc sau să recite poezii”.
Maria Vameșu, una dintre tinerii care au susținut recitaluri de muzică populară

Ștefan Milutinovici este elev în clasa a 12-a și de peste 5 ani cântă la fluier și studiază muzica veche românească. A colindat prin sate precum Valea Stejarului, Vadu Izei, Săpânța  (județul Maramureș), de unde a cules folclor și mărturisește că asta își dorește să facă pentru tot restul vieții. Vrea să dea la Conservator și să facă cunoscută muzica veche românească în afara granițelor țării.

Colegul lui de trupă, Florin, este absolvent de sociologie și studiază în prezent chitara clasică, dar îi place să îmbine muzica jazz sau blues cu folclorul. Florin declară că „trăiește pentru muzică”.

Florin și Ștefan formează trupa Hoinarii

Pe Florin și Ștefan i-a unit pasiunea pentru muzică și au plan să aducă în atenția tinerilor ceea ce ei numesc „neofolclor”, o combinație dintre stilul vechi și cel modern.

„Sunt persoane care vin aici știind să danseze doar Brașoveanca și pleacă învățați cu sârbe sau cu Alunelul.” (Alexandra Tănase)

Sebastian Ionescu este student în anul 2 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din capitală. El este coordonatorul Departamentului de Cultură și Tradiție al asociației, care organizează „Seara Românească”.

Sebastian: „Seara românească se organizează de două ori pe an, primăvara și toamna, pentru a lega prietenii și a ne cunoaște mai bine.”

Sebastian a menționat că unul dintre demersurile făcute în contextul Anului omagial al satului românesc a fost organizarea unei expoziții de fotografie care a reunit 10 fotografi profesioniști și 6 fotografi amatori. Cadrele lor din satele din România au fost expuse în sala așezământului studențesc care găzduit de-a lungul anului mai multe evenimente culturale.

Fotografii din cadrul expoziției dedicate satului românesc

Evenimentul e o încercare de a căuta simplitatea vieții țăranului român, de a ține aproape de identitatea acestuia. Participând la atâtea Seri românești, mi-am dat seama ce frumoasă e moștenirea culturală de la sat și cât de important este să o ducem mai departe, așa cum putem.(Alexandra Tănase)

Satul românesc trece cu adevărat printr-o criză materială și spirituală, însă dragostea și dorința tinerilor de a reveni la tradiție ne face să credem în ameliorarea lucrurilor.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente