Formare continuă pentru clericii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei

Aproximativ 250 de clerici din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei participă, în perioada 17 iunie – 5 iulie, la cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, informează Ziarul Lumina.

Cursurile au debutat ieri, 17 iunie, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureșilor, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou (Paraclis patriarhal). „Cursurile pastoral-misionare pentru obținerea gradelor vor urma programul stabilit de Sfântul Sinod, care constă într-o serie de prelegeri pe teme de teologie actuală, de pastorație și de misiune a Bisericii. Vom avea un modul special în cadrul cursurilor, dedicat temelor care privesc dialogul dintre teologie, filozofie și știință. Considerăm că acestea vor fi urmărite cu mult interes de către preoții cursanți deoarece sunt probleme de strictă actualitate. Pe de o parte, sunt prevăzute seminarii la care profesorii vor comunica bibliografie nouă, de dată recentă, iar, pe de altă parte, preoții vor avea ocazia să-și împărtășească unii altora din experiența de la parohie. Cursurile sunt continuate în fiecare zi cu un program liturgic și cu un program predicatorial deoarece la slujbele care se săvârșesc la Catedrala mitropolitană «Sfântul Spiridon» – Nou, preoții vor susține cateheze și predici. Cu alte cuvinte, își vor reîmprospăta cunoștințele nu numai de teologie, ci și de practică liturgică și misionară. Sperăm ca atunci când se vor întoarce în parohii preoții să aibă răspunsurile necesare pentru toate exigențele societății de astăzi, să aibă cunoștințe nu doar de teologie, ci și cunoștințe în ceea ce privește amplitudinea misiunii Bisericii Ortodoxe care a cunoscut în ultima perioadă o deschidere extraordinară”, a declarat părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Prima prelegere din cadrul cursurilor a fost susținută, ieri, de către părintele decan Ștefan Buchiu, care a vorbit despre problemele morale ale tinerilor de azi și soluțiile lor din perspectivă creștină. Cursurile se vor finaliza printr-un examen cu probe scrise și orale. Potrivit decanului facultății, comisiile de examen vor fi prezidate de către ierarhi din eparhiile din care provin cursanții.

Comentarii Facebook


Știri recente