Fiii duhovnicești l-au evocat pe Părintele Sofian la Mănăstirea Antim. „Marii duhovnici sunt oamenii libertății”

Fii duhovnicești și alte persoane care l-au cunoscut pe Părintele Sofian Boghiu au petrecut miercuri seară trei ceasuri în biserica Mănăstirii Antim într-un schimb de evocări și mărturii despre marele duhovnic al secolului trecut.

Evenimentul s-a derulat sub forma unui colocviu cu numele „Părintele Sofian, un iconar de suflete”. Seara început cu o slujbă de pomenire.

Pr. conf. dr. Gheorghe Holbea a fost moderatorul colocviului. El a amintit că Arhimandritul Sofian este propus spre canonizare iar evocările s-ar putea constitui ulterior în file de sinaxar.

Părintele profesor l-a avut duhovnic în perioada studenției pe Părintele Sofian. El l-a prezentat drept un chip al blândeții și a mărturisit că încearcă să aplice modelul său în relația cu fii duhovnicești.

Pr. Gheorghe Holbea. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Moderatorul evenimentului a mai vorbit despre liniștea insuflată de Părintele Sofian și a spus că a mai simțit o pace sufletească similară la întâlnirea cu Părinții Paisie Olaru și Arsenie Papacioc.

Primul invitat care a luat cuvântul a fost Arhimandritul Mihail Stanciu, fost stareț al Mănăstirii Antim. El a sesizat faptul că Părintele Sofian a trecut la Domnul în aceeași dată cu Sfântul Ioan Gură de Aur, a prezentat biografia părintelui și mai ales activitatea desfășurată la Mănăstirea Antim.

Arhim. Mihail Stanciu. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Costion Nicolescu, etnolog și cercetător, a spus că el nu s-a spovedit niciodată la Părintele Sofian și nu l-a cunoscut îndeaproape însă a simțit mereu o chemare față de marele duhovnic. Costion Nicolescu a elogiat delicatețea și blândețea părintelui. A evocat apoi două dintre întâlnirile avute cu el și felul în care l-a perceput din diferite materiale video sau cărți.

Costion Nicolescu. ©Basilica.ro / Raluca Ene

A urmat la microfon Virgiliu Gheorghe, bioetician și jurnalist, care a spus că „nu e ușor să vorbești despre un sfânt, mai ales când este vorba de duhovnicul tău” El l-a numit pe Părintele Sofian Boghiu „un om de Pateric” și a spus că acesta „nu dădea lecții niciodată”.

„Cred că marii duhovnici sunt oamenii libertății. Și părintele Sofian era un om al libertății totale. Nu vedeai în el judecata”, a spus Virgiliu Gheorghe.

Virgiliu Gheorghe. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Concluzia sa a fost că Părintele Sofian reprezenta un om cheie în viața duhovnicească a Bucureștiului și influența în bine foarte mulți oameni ai vremii.

La eveniment a participat și PS Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, care a spus că Părintele Sofian este cunoscut în Orientul creștin drept „Bătrânul sfânt român”, încă din 1979, când a pictat catedrala din Hama, Siria.

Ierarhul a amintit un fapt petrecut în 1992, și anume, când se aflase că părintele Sofian va sluji într-o biserică din zona Damascului, atât de multe persoane au dorit să vină la eveniment încât a fost blocată autostrada.

PS Qais Sadiq. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul antiohian a fost fiu duhovnicesc al Părintelui Sofian:

„Mi-a fost duhovnic până în ultima clipă din viața lui. Pentru mine este un om ceresc și un înger pământesc”, a spus PS Qais.

Colocviul a fost transmis live de Trinitas TV. Evenimentul a fost organizat de Mănăstirea Antim, Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București și Revista „Familia Ortodoxă”.


În data de 14 septembrie 2022 s-au împlinit 20 de ani de la plecarea la cele veșnice a Părintelui Sofian Boghiu.

Accesează galeria foto pentru mai multe imagini de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente