Fidelitate și evlavie față de Sfântul Calinic

Peste 2.000 de credincioși au participat ieri, 11 aprilie 2013, la sărbătoarea Sfântului Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, la Mănăstirea Cernica de lângă București, unde moaștele sale au fost cinstite în aceste zile de pelerini veniți din multe zone ale țării.

Curtea Mănăstirii Cernica, deși este generoasă și spațioasă, în ziua hramului, pe 11 aprilie, a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care și-au îndreptat pașii, gândul și rugăciunile spre Sfântul Calinic de la Cernica. Racla cu moaștele sfântului a fost purtată în procesiune din Biserica „Sfântul Gheorghe” în ajunul sărbătorii, miercuri seara, și în cântările de laudă și sunetul clopotelor a fost așezată sub un baldachin în apropierea lăcașului de rugăciune. Vremea bună a fost o binecuvântare din partea Sfântului Calinic, așa că, anul acesta, parcă mai mulți credincioși au venit la mănăstire. Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite a fost săvârșită joi de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, egumenul Schitului Darvari și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protosinghel Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica, precum și alți stareți de la mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor și din alte eparhii, potrivit Ziarul Lumina.

Deși Sfântul Calinic s-a dedicat integral vieții monahale, din timpul vieții a iradiat lumina cuvântului și rugăciunii sale nu numai în viețile monahilor pe care i-a povățuit ca pe niște fii, ci a fost părinte duhovnicesc și al poporului credincios. Preasfințitul Varsanufie a arătat în cuvântul de învățătură că Sfântul Calinic s-a bucurat de o apreciere panortodoxă, pentru că la slujba de proclamare a canonizării sale din octombrie 1955, alături de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, au participat ierarhi din alte Biserici Ortodoxe Surori. „Sfântul Calinic este ocrotitorul nostru al tuturor. Este povățuitorul monahilor cărora le-a dat pildă de ascultare și de sfințenie, este povățuitorul preoților și al ierarhilor prin pilda vieții sale desăvârșite, dar este și ocrotitorul tuturor celor care vin la această sfântă mănăstire și cer ajutorul lui, pentru că necontenit, de când sfintele sale moaște au fost așezate în racla ce se păstrează în biserică, a izvorât pentru cei care i-au cerut ajutorul multe tămăduiri și multe vindecări sufletești și trupești”, a spus Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul. Paternitatea duhovnicească a Sfântului Calinic este lucrătoare și după adormirea sa, lucru făcut evident de credincioșii care vin la el cu o fidelitate și o evlavie exemplare.

O credincioasă din Oltenița ne-a spus că vine în fiecare an la sărbătoarea Sfântului Calinic de la Cernica. Se roagă pentru familia ei, lasă pomelnice cu numele celor dragi, ia agheasmă pentru a binecuvânta casa și a gusta dimineața după rugăciune. „Am venit pentru cinstirea sfântului. Am stat și la sfintele moaște de la ora 7:00 dimineața, și mă rog pentru mântuirea familiei, acesta este scopul pentru care vin aici.” Credincioasa ne-a spus că, deși este singură, pentru că nimeni din familie nu a însoțit-o, se bucură de această sărbătoare, de vremea caldă de primăvară, de frumusețea mănăstirii și speră ca, prin rugăciunile sfântului, la anul, să vină împreună cu cei dragi. La sfârșitul slujbei din ziua hramului Mănăstirii Cernica, pelerinilor le-au fost dăruite pachețele cu alimente pregătite de obștea monahală.

Comentarii Facebook


Știri recente