Festival de teatru religios organizat în vederea deminării zonei Iordanului

În cadrul Orei de Religie desfăşurate în data de 22 septembrie 2016 la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti, copiii clasei a V-a C au luat parte la două momente artistice care au avut ca scop sprijinirea campaniei Patriarhiei Române de înlăturare a minelor antipersonal din zona Valea Mănăstirilor (Iordan) şi de refacere a schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan, unde a slujit şi sfântul cuvios de origine română Ioan Iacob de la Neamţ, informează Biroul de presă al Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon.

Lecţia despre pace a debutat cu vizionarea expoziţiei de icoane pe lemn cu chipul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi proiecţia piesei de teatru Lumina Sfântului Andrei interpretată de elevii clasei a IV-a A.

Aceste două momente artistice fac parte din programul festivalului de teatru religios Sfântul Ierarh Antim, prietenul Şcolii mele. Evenimentul, care are loc în perioada 19-23 septembrie 2016, este organizat de Parohia Sfântul Pantelimon în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti.

Actorul Costel Bojoc, unul din iniţiatorii acestui proiect, a fost desemnat ambasadorul păcii de elevii Şcolii Gimnaziale Maica Domnului care sunt şi membrii ai Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântul Pantelimon. În această calitate, Costel Bojoc i-a ajutat pe copii să îşi valorifice activitatea de voluntariat desfăşurată în cadrul departamentul şi tineret în sprijinul proiectului de deminare a zonei în care se află schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan.

Ca răspuns la acest sprijin voluntar oferit de copii, părintele Gheorghe Dogaru le-a transmis elevilor din partea părintelui Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, un mesaj de mulțumire și apreciere.

Iubiți elevi ai Școlii Gimnaziale Maica Domnului din București

Vă transmitem cu bucurie gânduri bune și salutări de pace din Țara Sfântă, din locul unde a răsărit Lumina Sfintei Învieri și s-a răspândit apoi în toată lumea spre mântuirea neamului omenesc.

Aici în pământul binecuvântat de Dumnezeu prin trimiterea Fiului Său, Mântuitorul Nostru Iisus Hristos, arde neîncetat de aproape un veac și candela de rugăciune românească, aprinsă la începutul secolului al XX-lea de evlavioșii pelerinii români, care au dorit să ridice Așezăminte de rugăciune pe Pământul Sfânt: la Ierusalim și Iordan, iar ultimele două decenii și în orașul biblic Ierihon.

Din păcate, așa după cum se cunoaște, în anii 1967-1970 unul dintre Așezămintele noastre românești, cel de pe malul râului Iordan închinat Sfântul Ioan Botezătorul, a suferit grav în urma războiului israeliano-arab fiind bombardat, minat și mai apoi închis.

 Timp de 46 de ani aici nu s-a mai bătut toaca, nu s-au auzit clopotele și candele au rămas stinse. În spatele gardurilor de sârmă ghimpată unde răsuna odinioară chemarea la pocăință a Proorocului Ioan și slavosloviile neadormite ale pusnicilor, astăzi numai vântul deșertului mai duce nisipul fierbinte peste ruinele încremenite sub soarele arzător din Valea mănăstirilor de la Iordan.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și prin mijlocirea Sfântul Cuvios Ioan Iacob Românul, anul acesta am primit însă vești bune despre Schitul Românesc de la Iordan, căci a fost de curând aprobat un proiect de deminare a zonei și de reparare a bisericii și clădirilor.

 Pentru realizarea proiectului de deminare estimat a se desfășura pe durata a doi ani de zile: 2017-2019, și foarte costisitor în valoare de aproximativ 4 milioane de dolari, s-au angajat toate Bisericile creștine din Țara Sfântă, iar Patriarhia Română a deschis o colectă publică la care au fost invitați să participe credincioșii și pelerinii evlavioși.

Cu emoție am aflat că tinerii elevi ai Școlii Gimnaziale Maica Domnului din București, sprijiniți de conducerea școlii și sub îndrumarea părintelui Bogdan Teleanu, au realizat o activitate cultural-duhovnicească și caritabilă menită să susțină operațiunile de deminare a Schitului Românesc de la Iordan.

Vă mulțumim pe această cale în mod deosebit și vă transmitem binecuvântarea Sfintelor Locuri, împreună cu încredințarea că veți fi pomeniți aici alături de binefăcătorii și ctitorii Așezămintelor Românești.

Gestul dumneavoastră ne încurajează și ține aprinsă speranța că în curând vor răsuna iarăși rugăciuni și cântări sfinte în graiul românesc la Schitul de la Iordan, unde s-a ostenit și s-a rugat Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul.

În viitorul apropiat nădăjduim să trăim împreună astfel de bucurii ale comuniunii în rugăciune aici în țara lui Iisus.

Cu doriri de bine și rugăciuni de pace înălțate la Sfântul și de Viață purtătorul Mormânt al Mântuitorului Iisus Hristos, vă îmbrățișăm călduros și vă salutăm pascal: Hristos a înviat!

Comentarii Facebook


Știri recente