Festivitate de absolvire la Seminarul din Cluj-Napoca

Vineri, 1 iunie 2012, a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor claselor terminale de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În acest an au absolvit 31 de elevi la clasa de Teologie Pastorală și 27 de elevi ai primei promoții la profilul Filologie. La evenimentele organizate de Seminarul Teologic cu acest prilej a luat parte și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Programul zilei a început la ora 7:00, când Preasfințitul Vasile Someșanul a oficiat Sfânta Liturghie în capela seminarului. La finalul slujbei, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe elevi să își continue drumul început. ‘Dumnezeu v-a îndrumat pașii spre această școală de formare teologică și duhovnicească și în mod sigur ați sporit pe parcursul anilor în cunoașterea Mântuitorului și v-ați străduit să Îl urmați. Dumnezeu și Maica Domnului să vă povățuiască pentru ca să continuați zidirea vieții voastre în această lume și în veșnicie cu ce este mai bun și mai folositor pentru voi și pentru familiile voastre’, a spus ierarhul.

La festivitatea de premiere a luat cuvântul directorul seminarului, pr. Cristian Sonea, inspectorul de religie dr. Liviu Vidican-Manci, duhovnicul elevilor, pr. Sebastian Rusu, și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Ștefan Iloaie. IPS Mitropolit Andrei a încheiat festivitatea cu o emoționantă cuvântare, îndemnându-i pe absolvenți să treacă peste obstacole pentru a se realiza.

De asemenea, înaltul ierarh a îndemnat profesorii, preoții și părinții la o mai mare grijă față de copii, amintind că Însuși Hristos îi dă drept model suprem de curăție, imagine a omului renăscut în duh, cel care aduce puritatea în lumea urâțită de păcat. ‘Sufletul tânărului este un aluat moale pe care îl poți modela spre frumos, însă, deși această muncă nu este ușoară, după cuvintele Sfântului Antonie cel Mare, cel ce poate îmblânzi pe cei neînvățați ca să iubească învățătura și formarea, făcător de om trebuie să se numească’, a spus IPS Mitropolit Andrei.

La seminarul clujean studiază aproximativ 180 de elevi, la cele două specializări, Teologie Pastorală și Filologie. În seminar activează 25 de cadre didactice și alte peste 20 de persoane în sistemul administrativ.

Comentarii Facebook


Știri recente