Festivalul tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Clujului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului va organiza în luna noiembrie în parcul sportiv „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, o primă ediție a Festivalului Tinerilor din Eparhie, potrivit radiorenasterea.ro

Ideea acestui festival a fost inspirată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care dorește o mai dinamică implicare a parohiilor și a preoților în ceea ce privește pastorația tinerilor, mai ales că de aceștia depinde viitorul societății.

Ateliere de creație și activități recreative pentru tinerii clujeni

Festivalul tinerilor din Arhiepiscopia Clujului are ca temă generică un citat al părintelui Arsenie Papacioc „Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea†¦” . Manifestarea va fi structurată pe mai multe secțiuni, dintre care două de creație: eseu și pictură, unde participanții vor trebui să compună un eseu pornind de la citatul părintelui Arsenie Papacioc și să realizeze desene sau picturi ce să ilustreze tema generică a festivalului. Va fi și o secțiune de muzică, la care se vor putea înscrie coruri, formații vocale și instrumentale, precum și tineri interpreți ce vor putea prezenta un repertoriu fie religios, popular, folk, pop sau clasic. Tinerii pasionați de teatru vor putea prezenta în cadrul festivalului un fragment sau un act dintr-o piesă de teatru clasică sau modernă, iar cei pasionați de media vor putea realiza scurte filmulețe sau documentare cu activitățile tinerilor din parohii, precum și preocupările lor de zi cu zi. Vor fi și secțiuni de dansuri de societate sau populare și de sport în care se vor organiza concursuri și întreceri sportive.

O manifestare a tinereții în Arhiepiscopia Clujului

Activitățile ce vor fi organizate în cadrul festivalului tinerilor din Arhiepiscopia Clujului se adresează tuturor tinerilor din parohiile urbane sau rurale din județele Cluj și Bistrița-Năsăud și vor fi coordonate de preoți, profesori de religie și voluntarii Asociațiilor Tinerilor Ortodocși, înființate la nivelul protopopiatelor. Potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov, o primă etapă a festivalului este cea parohială, ce presupune organizarea și desfășurarea activităților artistice și recreative în cadrul tuturor parohiilor de pe raza celor nouă protopopiate ale eparhiei.

Această etapă va avea loc până pe data de 2 noiembrie 2013, după care va urma o selecție la nivel de protopopiat, care se va încheia pe data de 9 noiembrie anul curent. Gala Festivalului este programată pe data de 16 noiembrie în parcul sportiv universitar „Iuliu Hațieganu” din municipiul Cluj-Napoca. Părintele Bogdan Ivanov a declarat că se dorește ca acest eveniment să fie unul public, să aibă mulți spectatori și participanți, astfel încât să fie o manifestare a tinereții sub auspiciile Bisericii, instituție ce vine în întâmpinarea nevoilor, a orizontului de așteptări și a preocupărilor tinerilor. Miza festivalului este aceea de a dinamiza și de a crea astfel de acțiuni la nivelul parohiilor, fiind foarte important ca pe lângă parohii să se contureze anumite comunități de tineri, astfel aceștia să aibă sentimentul că este un spațiu al lor în care își pot exprima preocupările și organiza activități specifice categoriei lor de vârstă și că nu este un spațiu în care ei trebuie să se inhibe și să își reprime felul lor de a fi.

Părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului: „Sperăm să fie o activitate constructivă, benefică și, de ce nu, dătătoare de ton în ceea ce privește schimbarea de atitudine a noastră în raport cu tinerii, pentru a-i deschide pentru Biserică, pentru a-i face curioși și pentru a le oferi posibilitatea să își manifeste tinerețea în Biserică și să o trăiască așa cum Dumnezeu ne învață să o trăim”.

Comentarii Facebook


Știri recente