Festivalul Național al Ouălor Încondeiate la Ciocănești – jud. Suceava

Localitatea Ciocănești din județul Suceava a găzduit, timp de două zile, a X-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Meșterii populari din mai multe județe ale țării au expus în fața publicului ouă încondeiate și au făcut și demonstrații ale acestui străvechi meșteșug. Pe lângă expozițiile de ouă, au mai avut loc un simpozion și un concurs de încondeiat adresat copiilor. Un aport deosebit l-au avut parohiile Ciocănești și Botoș, prin preoții parohi care s-au implicat în programul manifestărilor, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La sfârșitul săptămânii trecute, localitatea Ciocănești din județul Suceava a îmbrăcat straie de sărbătoare, când a organizat ediția jubiliară a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Copii, tineri sau bătrâni au expus cele mai frumoase ouă încondeiate la care au trudit cu multă sârguință. Cu toții au venit la aceste zile festive îmbrăcați în portul național, arătând astfel legătura dintre obiceiul încondeierii ouălor și tradiția românească. Ediția din acest an a început sâmbătă, 16 martie 2013, cu o slujbă de sfințire a ouălor și cozonacilor în cadrul căreia s-au citit mai multe rugăciuni de binecuvântare a participanților. Slujba a fost oficiată de pr. Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, alături de un sobor de preoți. Părintele protopop a vorbit în cuvântul adresat cu acest prilej despre importanța oului încondeiat pentru familia creștină, care era „purtătorul sfințeniei”. În același timp, părintele Aurel Goraș a apreciat că meșterii populari promovează arta încondeierii ouălor. Debutul manifestărilor a avut loc la Casa de Cultură Ciocănești, care a fost renovată și pregătită special pentru ediția jubiliară a festivalului. „După slujba religioasă a început festivalul propriu-zis prin organizarea concursului «Tradiție – Valoare sacră», ediția I, adresat preșcolarilor și școlarilor. Competiția, care a reunit 60 de încondeietori din mai multe județe ale țării, a avut scopul de a ne convinge că încondeiatul ouălor are și viitor, nu doar prezent. În paralel, la Casa de Cultură Ciocănești s-a desfășurat simpozionul «Oul încondeiat – culorile credinței». La eveniment au participat peste 130 de încondeietori din județele Olt, Cluj, Brașov, Brăila, Botoșani, Neamț, Suceava (Ciocănești, Moldovița, Bălcăuți, Vatra Moldoviței, Panaci, Cârlibaba, Fundu Moldovei, Paltinu, Ulma, Poiana Stampei, Rădăuți, Poiana Stampei, Ciumârna, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc). Considerăm că simpozionul și-a atins scopul întrucât încondeietorii au avut posibilitatea să facă un schimb interesant de idei și de cunoștințe legate de arta încondeierii ouălor”, a declarat primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan.

Pregătiri pentru sărbătoarea Învierii Domnului

Prima zi a festivalului a mai cuprins vernisajele expozițiilor de artă plastică „Icoane pe sticlă și lemn” și „Ouă încondeiate și decorate”. De asemenea, a mai avut loc vernisajul expoziției de ouă încondeiate și decorate a dr. Anton Setnic. Această colecție cuprinde peste 1.600 de ouă adunate în decursul a 40 de ani de activitate în Bazinul Dornelor. În continuare, Corala „Sfântul Leontie” din Rădăuți a prezentat un program de cântece folclorice. Tot sâmbătă, a avut loc festivitatea de premiere a micilor încondeietori, care s-au înscris la concursul „Tradiție – Valoare sacră”, spre seară fiind organizată o șezătoare. Ziua de duminică, 17 martie, a început la bisericile din comuna Ciocănești cu Sfânta Liturghie. La Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Botoș, comuna Ciocănești, răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Academica” din Câmpulung Moldovenesc, dirijată de Emil Forfotă. În același timp, răspunsurile liturgice din cadrul Sfintei Liturghii din Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Ciocănești au fost date de corul bărbătesc al parohiei Bosanci, dirijat de Ioan Barbă, și de un grup de copii de la Fălticeni. „Ambele coruri au contribuit la înfrumusețarea slujbelor oficiate în cele două biserici ale comunei noastre. La orele prânzului, festivalul a continuat cu un program artistic. Seara s-a încheiat cu o mică horă de lăsatul secului. Am avut parte de foarte multe momente deosebite, oferite mai ales de reprezentanții Bisericii. Oul încondeiat nu poate fi despărțit de credință. Pe parcursul celor două zile, participanții s-au pregătit pentru intrarea în postul dinaintea marii sărbători a Învierii Domnului. În cele două zile de manifestări, dată fiind amploarea și importanța evenimentului, am fost sprijiniți de pr. Mihai Tehanciuc de la parohia Botoș și de pr. Ilie Rusu de la parohia Ciocănești. Cei doi preoți, pe lângă faptul că au oficiat slujbele religioase, au susținut alocuțiuni în cadrul simpozionului”, a mai spus primarul Radu Ciocan. Amintim că Festivalul Național al Ouălor Încondeiate a fost organizat de Centrul Cultural Bucovina, prin secția Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale al Consiliului Județean Suceava, Primăria Ciocănești, Consiliul Local Ciocănești și Școala Gimnazială Ciocănești.

Comentarii Facebook


Știri recente