Anul acesta, organizatorii Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași propun două ateliere inedite de compoziție muzicală psaltică.
Atelierele vor fi susținute de dr. Cătălin Cernătescu, cercetător științific la Universitatea Națională de Muzică din București, compozitor multiplu premiat al Festivalului-Concurs de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, editor de carte psaltică și specialist în sisteme alternative de notare a cântului bizantin.
Atelierele se adresează atât celor preocupați de compunerea de cântări pentru umplerea carențelor repertoriale din cultul liturgic ori pentru participarea la competiții de compoziție psaltică, cât și studenților care aleg ca temă de licență sau disertație așezarea pe note a slujbei unui sfânt.
Pe parcursul a două zile, 22 și 23 mai, participanții vor învăța tehnici de compunere a muzicii pentru stihiri prosomice (syntomon și argon), idiomele și irmoase calofonice (opțional).
În cadrul atelierelor se vor discuta și aspecte legate de abordarea textelelor liturgice ale căror dimensiuni diferă față de cântarea model, elemente de ortografie psaltică și utilizarea formulelor din colecțiile digitale de fraze muzicale, se arată pe site-ul oficial al festivalului.
Accesul la atelierele de compoziție psaltică se realizează, în limita locurilor disponibile, după completarea acestui formular.
Consultă programul integral al festivalului.
Foto credit: Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași