Festival național dedicat ouălor încondeiate la Ciocănești

Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Primăria Ciocănești, Consiliul Local Ciocănești și Școala Gimnazială Ciocănești au organizat în zilele de 1-2 martie 2014 Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, informează doxologia.ro

Ajuns la acea de-a XI-a ediție, festivalul a adunat sute de participanți din toată țara.

În perioada 1-2 martie 2014, în comuna-muzeu Ciocănești s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc în apropierea Casei de Cultură „Florin Gheucă” din Ciocănești. Părintele Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a oficiat mai întâi o slujbă de Te Deum. În cadrul acesteia, au fost rostite ectenii speciale pentru participanții și organizatorii evenimentului, care an de an caută să aducă în fața publicului tradițiile populare românești. Momentul de rugăciune a fost urmat de discursurile autorităților locale, județene și centrale, precum și de cele ale etnografilor prezenți la eveniment. A urmat slujba de sfințire a noii locații a Muzeului Național al Ouălor Încondeiate din Ciocănești.

În cadrul expoziției naționale de ouă încondeiate de la Ciocănești, peste 100 de încondeietori au expus rodul muncii lor. În cele două zile de festival a avut loc la Muzeul Etnografic din Ciocănești Simpozionul „Mărțișorul – Origine și semnificație” și s-au lansat cărțile: „Ouăle încondeiate – Simbol și tradiție”, autor Viorica Carciga, „Ouă încondeiate din zonele etnografice Botoșani și Câmpulung Moldovenesc”, autor Angela Paveliuc Olariu, „Arhitectura populară bucovineană”, autor muzeograful Mihai Camilar, dar și alte volume care fac referire la tradiția oului încondeiat. De asemenea, la Școala Gimnazială Ciocănești a fost organizată cea de-a doua ediție a Concursului interjudețean „Tradiție – Valoare sacră”, care a adunat peste 100 de copii din întreaga țară, pasionați de încondeiatul ouălor și de tradițiile populare românești. Competiția a avut trei secțiuni: ouă încondeiate, cusături tradiționale și obiceiuri pascale. Festivalul a mai cuprins punerea în scenă a unei nunți în Bucovina, precum și concursurile „Cele mai frumoase coșuri pascale” și „Lăsata secului”. La concursul „Cele mai frumoase coșuri pascale” au participat în jur de 100 de gospodine din Ciocănești și din alte localități. Duminică, 2 martie 2014, după săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a vizitat expoziția națională de ouă încondeiate și expoziția de lăzi de zestre, iar la orele amiezii a avut loc un spectacol de muzică populară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…