Festival național al tradițiilor, la ASTRA Sibiu

În acest an, Complexul Național Muzeal ASTRA va primi finanțare pentru organizarea Festivalului Național al Tradițiilor Populare, de la Administrația Fondului Cultural Național, în urma participării la un concurs de proiecte. Ediția a XI-a a festivalului va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 9-11 august, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Complexul Național Muzeal ASTRA a înregistrat un nou succes prin proiectul Festivalul Național al Tradițiilor Populare care a obținut un punctaj de 89,33, în valoare de 55.924 lei, în cadrul sesiunii de proiecte culturale pe anul 2013 (etapa 1), secțiunea Patrimoniu Imaterial a concursului de proiecte pentru finanțare nerambursabilă al Administrației Fondului Cultural Național, conform unui comunicat de presă transmis de CNM ASTRA. Festivalul Național al Tradițiilor Populare este parte integrantă a programului de revitalizare și recuperare pentru cultură și economie a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de „Tezaure Umane Vii”, derulat de Complexul Național Muzeal ASTRA. Ediția a XI-a se va desfășura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 9-11 august 2013.

Cultură tradițională valorificată

Festivalul își propune valorificarea patrimoniului cultural tradițional, exprimat prin valorile cotidiene din viața comunităților rurale din județele Bihor, Călărași și Mehedinți, precum și a celor românești din afara granițelor țării, anul acesta fiind invitat Ansamblul „Gheorghe Nistor” din Micherechi, Ungaria. Festivalul urmărește, de asemenea, încurajarea tinerei generații de a cunoaște, însuși, perpetua și a face cunoscute aceste tradiții în toată lumea, ele constituind un tezaur al patrimoniului cultural național, marca propriei identități etno-culturale. Evenimentul este conceput ca o manifestare interactivă între invitați și publicul vizitator. Muzica tradițională, dansul, atelierele de arte plastice sau arte mecanice, demonstrațiile culinare, reprezintă modalități prin care valorile comunităților reprezentate sunt perpetuate și însușite de către tânăra generație. În cele trei zile ale Festivalului, participanții-actanți vor evolua în fața vizitatorilor, după un program desfășurat simultan pentru toate secțiunile.

La secțiunea „Arte religioase și arte literare”, în gospodăriile transferate în muzeu din zonele de proveniență ale participanților-actanți se vor afla purtătorii tradițiilor orale, care vor povesti scene din viața satului, rememorând obiceiuri de peste an, recitând sau cântând creații populare, într-o autentică atmosferă de „șezătoare”. În cadrul secțiunii „Arte muzicale și coregrafice”, grupurile de dansatori și interpreți (vocali și instrumentali) se vor succeda în spectacole desfășurate pe scena de pe lac sau animând diferite zone ale muzeului. La categoria „Arte plastice”, meșterii și creatorii populari își vor demonstra îndemânarea, creând, după tehnici tradiționale, produse autentice, iar în cadrul secțiunii „Arte culinare”, vor fi preparate mâncăruri după rețete tradiționale, în zona Târgului de Țară, conform comunicatului CNM ASTRA.

Activități de creație la Muzeul ASTRA

În această vară, Muzeul ASTRA organizează mai multe programe artistice și activități recreative cu scop educativ. Toți cei interesați să petreacă în mod cât mai plăcut zilele de vară, învățând unul dintre meșteșugurile tradiționale, dezvoltându-și creativitatea și abilitățile practice, sunt așteptați să se înscrie la taberele de creație pentru toate vârstele, organizate în perioada iunie-septembrie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Taberele se desfășoară sub forma unor serii de ateliere de cinci zile, susținute de meșteri pricepuți în pictură tradițională pe lemn și sticlă, olărit, țesut și cusut tradițional, prelucrarea lemnului, realizarea de jucării ecologice.

De asemenea, în cadrul programului „Animă ASTRA!” au loc prezentări de produse meșteșugărești și demonstrații practice cu ateliere ad-hoc, coordonate meșteri populari care sunt acompaniate de momentele de muzică și joc susținute de diverse ansambluri. Programul „Animă ASTRA” este menit să pună în valoare patrimoniul muzeal din Dumbrava Sibiului, prin activități practice, cu rol educativ și de divertisment, și să aducă în atenția publicului larg valori din lumea satului tradițional. Programul aduce o abordare nouă față de valorificarea patrimoniului muzeal prin intermediul evenimentelor culturale impuse în ultimele decenii în muzeu, în principal prin intermediul programului „Tezaure umane vii”.

Comentarii Facebook


Știri recente