Festival de cântare religioasă la Lugoj

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului de cântare religioasă „Pe Tine, Doamne, Te lăudăm” a avut loc duminica aceasta, la Biserica „Învierea Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Lugoj. Evenimentul a reunit soliști vocali și formații corale din Lugoj, Caransebeș, Orăștie, Glimboca, Bocșa, Naidăș, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Prin acest festival de cântare religioasă, Asociația Culturală „Oppidus” în colaborare cu Parohia Ortodoxă „Învierea Domnului” și-au propus să marcheze momentul târnosirii bisericii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, eveniment care a avut loc în prima duminică din luna iulie a anului 2009. Manifestarea a fost deschisă de preotul iconom stavrofor Mihai Sidei, ctitorul Bisericii „Învierea Domnului” și inițiatorul festivalului. Juriul festivalului a fost format din preoți și profesori, specialiști în domeniu, de la mai multe instituții de cultură și învățământ din județele Timiș și Caraș-Severin, iar președintele juriului a fost și în acest an renumitul compozitor și muzicolog bănățean prof. univ. dr. Dumitru Jompan. La această manifestare a participat și pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Arhiepiscopia Timișoarei, care a trasmis clericilor parohiei, credincioșilor prezenți și participanților la festival binecuvântarea și felicitările Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. ‘Acest festival coral de la Lugoj a devenit o frumoasă tradiție și un eveniment remarcabil în cadrul activităților culturale ale Eparhiei Timișoarei prin faptul că de-a lungul anilor pe aici au trecut foarte multe formații corale din Timiș, Caraș-Severin, Vârșet și, iată, acum și din Hunedoara. Cu siguranță că aceste coruri vin să întregească cântarea corală pe care o auzim nu doar duminica la Sfânta Liturghie, ci o regăsim și într-un festival coral care an de an adună sute de participanți și face dovada că activitatea corală în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei este una dinamică și care dă roade”, a precizat pr. Zaharia Pereș.

În cadrul festivalului au concertat opt soliști, dintre care amintim: Florentina Dariana Dumitrescu, Vasile Gondoci, Mircea Cîrțișoreanu, Liliana Savu Badea și preotul Marian Mărcuș, și șapte formații corale: Corul ‘Armonii” al Școlii Gimnaziale de Muzică ‘Filaret Barbu” din Lugoj (dirijor prof. V. Vasilescu), Corul ‘Osana” al Ligii Tineretului Creștin Ortodox Român Lugoj (dirijor prof. Alina Bogoevici), Corul Bisericesc din Naidăș (dirijor Ioan Radu), Corul Bisericesc din comuna Glimboca (dirijor ing. Ioan Gașpar), Corala ‘Armonia” din Bocșa (dirijor preot Silviu Fesciug), Corul ‘Arhanghelii” din Orăștie (dirijor drd. Ioan Marius Popa) și Corul Catedralei ‘Învierea Domnului” din Caransebeș (dirijor preot prof. Gheorghe Tistu). Festivalul are ca obiectiv promovarea valorilor cul­tural-religioase, având la bază genericul ‘Pe Tine Te lăudăm; pe Tine Te binecuvântăm; Ție îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Ție, Dumnezeului nostru”.

Comentarii Facebook


Știri recente