Festival coral de Rusalii în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, 22 iunie 2013, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, s-a desfășurat tradiționalul Festival coral de Rusalii, fiind pentru al doilea an consecutiv când festivalul are loc în catedrala propriu-zisă.

La festival au participat cinci formații corale din Oradea. Debutul a fost făcut de corul de copii „Îngerașii” al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijat de Părintele Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, voci care au încântat, ca de fiecare dată, prin gingășia și puritatea specifice vârstei.

Corul „Sfinții Melozi” al tinerilor de la noua Catedrală Episcopală din Oradea, a venit să completeze elanul și frumusețea tinereții, transpuse în interpretarea pieselor religioase din perioada post-pascală, spre mărirea lui Dumnezeu.

Tot din rândul tinerilor, s-a făcut remarcat corul „Diacon Nicolae Firu” al elevilor teologi de la Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, cor care a realizat o interpretare profesională a pieselor muzicale.

Într-un alt registru, cel al gravității, corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al adulților de la noua Catedrală Episcopală din Oradea, a venit să completeze paleta vârstelor și a diversității muzicale, religioase, pentru ca, în cele din urmă, corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijat de Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, să realizeze un final apoteotic de execuție muzicală.

Toate corurile au interpretat piese religioase specifice perioadei Penticostarului și sărbătorii Cincizecimii, piese preluate din repertoriul muzical religios național și internațional.

La finalul festivalului, Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a felicitat toate formațiile corale împreună cu dirijorii lor, urându-le tuturor celor prezenți sărbători binecuvântate și fericite, și și-a exprimat bucuria permanentizării acestui festival, care a progresat, de la un an la altul, aducând multă mângâiere și bucurie duhovnicească.

La eveniment au participat preoți din eparhie, numeroși credincioși, părinți, elevi, profesori de religie și alte cadre didactice de la școlile din județul Bihor.

Festivalul coral de Rusalii din Eparhia Oradiei a debutat, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, în anul 2009, aflându-se la a cincea ediție, după cum ne-a transmis Pr. Alin Sonea.

Comentarii Facebook


Știri recente