Faza eparhială în Arhiepiscopia Iașilor a Concursului național Bucuria de a fi creștin

Ieri, 16 mai 2013, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a desfășurat, în Arhiepiscopia Iașilor, faza eparhială a concursului național „Bucuria de a fi creștin”. În urma jurizării, cei trei câștigători ai secțiunilor „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular”, „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” și „Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză” vor participa la faza națională a concursului, ce va avea loc în ziua de 20 mai 2013, la Patriarhia Română, informează „Ziarul Lumina”.

Faza eparhială a concursului-spectacol „Bucuria de a fi creștin”, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, a avut loc la Iași ieri, în Sala „Dr. Iustin Moisescu”. Desfășurat pe trei secțiuni, evenimentul a reunit copii din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, iar juriul i-a avut în componență pe pr. prof. drd. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Iași, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și pe prof. dr. Oana Simona Zaharia de la Școala „Alecu Russo” din Iași.

„Etapa eparhială a concursului național «Bucuria de a fi creștin» a adunat la Iași 40 de copii participanți din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor. Cu toate că este foarte dificil să faci ierarhizări între copii, să arăți care a fost mai bun, mai expresiv și care a reușit să-și exprime mai vizibil bucuria, noi, membrii juriului, am încercat să valorizăm, să încurajăm și să decidem care sunt reprezentanții eparhiei pentru etapa viitoare, cea națională, așa cum într-o familie părinții încearcă, și cu ajutorul lui Dumnezeu reușesc, să-i mulțumească și să-i valorizeze pe fiecare dintre copii în parte”, ne-a declarat pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pe lângă partea de spectacol, concursul național „Bucuria de a fi creștin” a evidențiat creativitatea, sensibilitatea artistică, dar și atașamentul elevilor participanți față de credința Bisericii noastre strămoșești, dar și a preoților și profesorilor îndrumători. „Bucuria de a lucra cu cei mici te pune întotdeauna în postura de a gândi altfel, mai pur, mai frumos. Felicit organizatorii acestui concurs, mai ales datorită anvergurii sale, dar și pentru că îi implică în mod real pe copiii noștri în activitatea Bisericii”, ne-a spus pr. Mihai Claudiu Foca din parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Dumbrăvița, Protopopiatul Dorohoi.

La fel, profesoara de religie Daniela Lupiș de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași a subliniat avantajele unui asemenea concurs-spectacol: „Inițiativa organizării acestui eveniment este binevenită, pentru că ne motivează și pe noi, profesorii de religie, de a descoperi noi talanți în elevii noștri, iar pe cei mici îi motivează pentru că se pot bucura de ceea ce Dumnezeu le-a dăruit, transmițând la rândul lor, celorlalți, laudă lui Dumnezeu prin vocile lor calde și sufletele lor curate”.

Daria-Teodora Bahrim, Daria Pintilie și Bianca Elena Batîr, câștigătorii etapei eparhiale

În urma jurizării care a avut în vedere mai multe criterii, în concordanță cu conceptul elaborat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, s-au stabilit trei câștigători ai Arhiepiscopiei Iașilor, care vor participa la faza națională a concursului, ce va avea loc în ziua de 20 mai 2013, la Patriarhia Română. Astfel, la secțiunea „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular” locul I a fost obținut de Daria-Teodora Bahrim, de la parohia „Sf. Cuvioasă Parascheva” a Protopopiatului Iași 1, la secțiunea „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios”, câștigătoare a fost Daria Pintilie de la parohia Negulești a Protopopiatului Roznov, iar la secțiunea „Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză” va merge mai departe la faza patriarhală Bianca Batîr din parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Dumbrăvița, Protopopiatul Dorohoi.

La final, participanții au primit diplome și premii constând în cărți, din partea organizatorilor. De asemenea, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor și reprezentantul la eveniment al Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a transmis arhiereștile binecuvântări și un scurt mesaj: „Etapa eparhială a acestui concurs arată, pe de o parte, cât de mare este Arhiepiscopia Iașilor, iar, pe de altă parte, cât de importantă este lucrarea catehetică pe care o fac preoții, profesorii și lucrătorii bisericii, în domeniul acesta al catehezei. Spun aceasta pentru că atunci când vedem copii mulți, dar și bine pregătiți înseamnă că, undeva, o sămânță a rodit în mod binecuvântat, iar această rădăcină a lucrării în ogorul sufletelor acestor copii trebuie să crească și să se desăvârșească necontenit. Noi, ca oameni, nu suntem numai minte, nu suntem numai inimă, nu suntem numai voință. Suntem toate acestea trei la un loc și ceva mai mult. Din întâlnirea cu copilăria sau din întâlnirea cu Hristos în fața Sfântului Potir, descoperim în fiecare zi noi și noi dimensiuni, care trebuie valorificate, scoase la iveală și oferite lui Dumnezeu ca un dar, pentru ca El să înmulțească acest dar, apoi să ni-l ofere din nou înmulțit și binecuvântat. Aceasta este logica ce a dus la implementarea acestui proiect la nivelul Sfintei Patriarhii, un proiect pornit tocmai din această nevoie de a prezenta lui Hristos ofrande în chipul pregătirii și a prezenței atât de frumoase a acestor copii”.

Impresii ale câștigătorilor

Daria Pintilie: „Concursul a fost minunat, toți concurenții au fost foarte buni și sunt mândră că am câștigat premiul I. Pot spune că din acest concurs am învățat să fiu mai atașată de Biserică și să-L iubesc mai mult pe Dumnezeu”.

Bianca Elena Batîr: „Mă simt ca într-un vis, nici nu realizez că am obținut locul I. În urma participării la acest concurs, am învățat că trebuie să prețuiesc mai mult lumea din jur, că trebuie să fiu mai aproape de biserică, fiindcă de acolo vine adevărata putere, și că trebuie să fiu mereu cu sufletul curat și bun, pentru că Sus Cineva vede tot”.

Daria-Teodora Bahrim: „M-am pregătit pentru acest concurs trei zile și cred că a fost o experiență foarte frumoasă, care m-a împlinit sufletește”.

Comentarii Facebook


Știri recente