Fără Hristos nu putem face nimic pentru binele nostru și pacea lumii: IPS Teofan în Pastorala de Crăciun

„Fără Hristos nu putem face nimic pentru binele nostru și pentru pacea lumii”, transmite Mitropolitul Teofan în Pastorala de Crăciun din acest an.

Ierarhul deplânge atmosfera apăsătoare creată în contextul războiului din vecinătate.

„Conștiința că suntem împreună-pătimitori cu cei aflați în suferinţă din cauza războiului, că aparţinem aceluiași Trup tainic al lui Hristos, ar trebui să cuprindă de cutremurare întreaga noastră ființă. Când un mădular al trupului este atins de durere, toate mădularele suferă”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Dar condiția esențială a păcii este să-i face loc lui Dumnezeu în inimă. Așa cum, prin Nașterea Sa, Mântuitorul Iisus Hristos face din pământ cer, suntem și noi chemați să ne transformăm mintea și inima în „cer”.

Biruința lui Hristos asupra lumii „se arată și se trăiește în Biserica Sa, în oamenii din toate timpurile care, prin harul şi puterea lui Dumnezeu, ajung la «unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea bărbatului desăvârșit, la măsura vârstei deplinătății lui Hristos»”, scrie ierarhul.

Iar unul dintre cei care au împlinit această biruință a lui Dumnezeu prin om este Sf. Cuv. Paisie de la Neamț.

„Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie Velicicovski de la Neamț. Despre el, cântarea Bisericii spune că, încă pe pământ fiind, s-a făcut «locuitor în rai», avându-L pe Hristos în centrul inimii sale. Din inima sa, devenită «cer», a făcut și din mănăstirile Moldovei «cer pământesc»”.

„Biserica mărturisește acest mare adevăr, adică cel al transformării minții și inimii omului în „cer”, pentru că acesta este centrul, sensul și scopul vieții noastre: «Precum în cer, așa și pe pământ» este rugăciunea noastră zilnică”, adaugă Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Pe lângă rugăciune, părintele mitropolit enumeră și alte câteva căi prin care putem să ne schimbăm pe noi înșine și lumea din jur.

„O rugăciune cu adâncă dăruire pentru cei aflați în război, o atitudine de iertare și, poate, de iubire pentru dușmani, zidirea de familii creștine în care se nasc toți copiii dăruiți de Dumnezeu sunt tot atâtea căi prin care se diminuează răul din lume”, scrie Înaltpreasfinția Sa.

„Ziua de astăzi, Sărbătoarea Nașterii Domnului, este clipa sfântă de mărturisire a apartenenței noastre la Biserica drept-slăvitoare a lui Hristos. Conștientizarea acestei apartenențe se înfățișează ca rugăciune fierbinte către Dumnezeu ca El să transforme cât mai mult pământul în cer, înmulțind prezența Cerului în inimi, în familii și în popoare. Fără Hristos nu putem face nimic pentru binele nostru și pentru pacea lumii”, mai afirmă ierarhul.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente