Familistul se va mântui prin jertfă, răbdare, responsabilitate – Arhiep. Calinic la Curtea de Argeș

„Familie înseamnă jertfă, răbdare, responsabilitate”, a subliniat Arhiepiscopul Calinic miercuri la Mănăstirea Curtea de Argeș în ziua în care monumentul arhitectural și-a serbat ctitorul și ocrotitorul, pe Sfântul Neagoe Basarab.

Amintind cuvintele Mântuitorului: „Prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre” (Luca 21:19) și „Cel ce va răbda până sfârşit, acela se va mântui” (Matei 24:13), ierarhul a spus că în special prin răbdare putem dobândi mântuirea și de aceea „Familistul se va mântui”.

IPS Calinic la Hramul Mănăstirii Curtea de Argeș. ©Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie de hram împreună cu un sobor de clerici, iar în cuvântul adresat la final a subliniat credința și determinarea Sfântului Neagoe care a reușit în numai trei ani să construiască Mănăstirea Curtea de Argeș, un chivot „venit parcă din cer”.

El a spus că Neagoe Basarab „a zidit această catedrală în cinstea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului, dar și pentru mama lui”.

Mănăstirea Curtea de Argeș. ©Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

„Ce dar!”, a exclamat ierarhul constatând că era practic imposibilă ridicarea lăcașului de o frumusețe absolută într-un timp atât de scurt. „Ce forță avea țara aceasta, ce credință! Cred nestrămutat că la lucrările acestor domnitori români a ajutat, dacă nu Dumnezeu Însuși cu mâinile lui, îngerii din cer”, a spus IPS Calinic.

În cadrul predicii din 26 septembrie 2018, Arhiepiscopul Argeșului a citit un fragment din Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. 

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să participe la Referendumul din 6-7 octombrie pentru definirea căsătoriei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Seminarului Teologic ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, informează Eparhia Argeșului pe site-ul oficial.

Sfântul Neagoe Basarab

Într-o domnie de numai nouă ani (1512 – 1521), Sfântul Voievod Neagoe Basarab a adus Țării Românești o stare de prosperitate economică, culturală și spirituală greu de egalat.

Argeșenilor le-a lăsat moștenire Catedrala din municipiul Curtea de Argeș, construită în perioada 1512-1517, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui Neagoe Basarab în rândul sfinților. Proclamarea locală a canonizării a fost făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.


Cu această ocazie, Mănăstirea Curtea de Argeș a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Basarab.

Tot în 26 septembrie 2018 împlinesc nouă ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de Arhiepiscop.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente