Familia creștină, icoana unirii între Hristos și Biserică

Cu ocazia sărbătoririi, pe 15 mai a Zilei Internaționale a Familiei, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a fost inițiată Campania „Nu divorțului!”. IPS Mitropolit Andrei a rostit o predică în Catedrala mitropolitană, în care a apărat valorile familiei, apoi a susținut o conferință în Aula „Nicolae Ivan” a Facultății de Teologie, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a susținut o predică în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, după ce a săvârșit slujba Vecerniei. Ierarhul a lăudat inițiativa de organizare a acestei campanii, subliniind că, în prezent, una din calamitățile ce rod la rădăcina neamului și la rădăcina societății omenești este divorțul. IPS Mitropolit Andrei a amintit răspunsul dat de Domnul Iisus Hristos fariseilor care doreau să știe în ce condiții se poate despărți un soț și o soție: „Iar Eu zic vouă că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, și se va însura cu alta, săvârșește adulter; și cine s-a însurat cu cea lăsată săvârșește adulter”.

„Eu constat cu multă strângere de inimă și cu tristețe că, de la an la an, divorțurile cresc în progresie geometrică. Dacă sunt mulți care au solicitat divorț bisericesc, câți or fi cei care nu-l mai solicită și se recăsătoresc doar civil? Cei care au solicitat divorț bisericesc în anul 2011, vorbesc numai de ortodocși care apelează la noi, au fost 258! 258 de familii s-au destrămat în eparhia noastră în 2011. Iar în 2012, 274 de familii s-au destrămat†¦ și, precum văd că vin la centrul eparhial dosarele de divorț, în anul 2013 vor fi și mai multe. E o adevărată tragedie!”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Taina Nunții

Ierarhul a arătat că, în prezent, lumea nu mai sesizează cât de grav este divorțul și puțini își mai pun problema păcatului. „Fariseii au venit la Domnul Iisus Hristos și au pus această problemă, și le-a limpezit-o deplin”. Gravitatea divorțului se amplifică atunci când sunt implicați copiii: „Tragedia este că în toate aceste procese de divorț sunt la mijloc copilașii care sunt aproape ai nimănui, sau rămân la un părinte, cu sufletul rănit pentru toată viața. În rare cazuri nu sunt copii; de obicei e vorba de un copilaș sau doi care trebuie să aleagă să rămână ori cu mama ori cu tata, când sufletul lor este sfâșiat și ar vrea să rămână cu amândoi”. Ierarhul a amintit că Iisus Hristos și-a întemeiat Biserica sa pe Taina Nunții, participând la nunta din Cana Galileii.

„Părintele Stăniloae spune că «Taina Nunții este un act sfânt, de origine dumnezeiască, în care, prin preot, se împărtășește harul Sfântului Duh unui bărbat și unei femei ce se unesc liber în căsătorie, care sfințește și care înalță legătura naturală a căsătoriei la demnitatea reprezentativă a unirii dintre Hristos și Biserică»”. Astfel, familia creștină este icoană reprezentativă a unirii între Hristos și Biserică.

„Și atunci, o asemenea icoană să o facem țăndări, să o sfărâmăm, să ne batem joc de ea, să o profanăm? Or, miile de divorțuri, lucrul acesta îl fac: își bat joc de această icoană inefabilă a unirii dintre Hristos și Biserică, pentru că cei doi soți, uniți prin Taina Nunții, sunt reprezentați de unirea dintre Hristos și Biserică”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Dragostea faptelor

Ierarhul a arătat apoi, în predica rostită în Catedrală, că familia are la bază o dimensiune care nu piere niciodată, dragostea, care nu este doar declarativă, ci se manifestă prin virtuțile enumerate și de Sfântul Apostol Pavel. Se poate întâmpla ca, în cazul unor căsătorii, dragostea să fie doar declarativă, nu bazată și pe fapte. „Tragedia e că nu e dragoste, și dacă nu e dragoste, e divorț!”, a observat ierarhul. O altă problemă generată de divorț este cea reflectată în plan social, fiind afectată și națiunea bazată pe multitudinea familiilor. „Zice Ioan Gură de Aur că familia este Biserica de acasă, „Ecclesia domestica”, alcătuind marea Biserică în care ne găsim acum”.

IPS Mitropolit Andrei a subliniat că atunci când familiile creștine vor fi mai puternice, se va întări și țara și lumea. „În familii întemeiate pe credința creștină se nasc și copii care cresc educați bine. Într-o lume în care nu mai este apreciată familia, e un adevărat haos. Noi nici nu vrem să auzim de simplu consens între doi oameni care locuiesc necăsătoriți și, cu atât mai puțin, de familii formate din oameni de același sex! Familia lăsată de Dumnezeu, așa cum am citit în Cartea Facerii, este așa cum știm noi, așa cum i-am văzut trăind pe bunicii noștri, pe părinții noștri”.

După predica rostită în Catedrală, IPS Mitropolit Andrei a susținut, în Aula „Nicolae Ivan” a Facultății de Teologie, o conferință cu tema „Familia între invidualism, colectivism și comuniune” și a răspuns la întrebările adresate din public.

Comentarii Facebook


Știri recente