Facultatea de Teologie din București a început demersurile de colectare și recuperare a operei pr. Gala Galaction

Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a început demersurile de colectare și recuperare a întregii opere a cărturarului român pr. Gala Galaction. Anunțul a fost făcut luni în Amfiteatrul „I. G. Coman”, în cadrul Simpozionului „Valențe culturale și spirituale în opera părintelui Gala Galaction”.

Prin acest demers, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București dorește să restaureze și locuința unde a trăit și lucrat scriitorul, iar ulterior, transformarea acesteia în casă memorială.

De asemenea, proiectul mai are ca scop retipărirea Bibliei traduse de Gala Galaction, într-o ediție critică, responsabilitate asumată de arhid. Alexandru Mihăilă și lect. Cristinel Iatan. În același timp, pentru a promova personalitatea părintelui în rândul studenților, conducerea Facultății de Teologie din București a hotărât denumirea unei săli a instituției în cinstea pr. Gala Galaction.

PS Timotei Prahoveanul (Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene)

În cadrul sesiunii de deschidere, a vorbit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a evocat personalitatea și pasiunea pentru teologie a pr. Gala Galaction. „Nădăjduiesc că simpozioanele care vor continua, vor aduce mai multă lumină în viața și lucrarea lui Grigore Pișculescu (Gala Galaction)”.

Pr. Constantin Preda (Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene)

„Prin acest demers, Facultatea de Teologie dorește să recupereze memoria unui profesor ilustru, eseist, novelist, prozator, traducător al Sfintei Scripturi în limba română, un prieten al poporului evreu, un slujitor neobosit al Evangheliei Mântuitorului Hristos și, de asemenea, unul dintre preoții care au încercat să creeze punți de legătură între cultura poporului român și Evanghelia Mântuitorului prin întreaga sa activitate misionară”, a spus pr. Constantin Preda, decanul Facultății de Teologie din București.

Pr. Constantin Pătuleanu (Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene)

Avem câteva scrisori inedite care trebuie prelucrate și publicate

„Este un proiect care se întinde pe mai mulți ani. Va fi o muncă imensă deoarece el a scris la multe ziare ale vremii. Vom încerca să recuperăm din arhive articolele lui și să le publicăm într‑unul sau mai multe volume. Avem câteva scrisori inedite care trebuie prelucrate și publicate. Încercăm să facem și un arbore genealogic, să vedem de unde vine Gala Galaction și care au fost urmașii lui”, a spus pr. prof. Constantin Pătuleanu, inițiatorul demersului.

Împreună cu Episcopul vicar patriarhal, au mai vorbit arhim. Policarp Chițulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, care a vorbit despre devenirea spirituală a lui Gala Galaction.

Pr. Nicușor Beldiman (Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene)

Totodată, pr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal al Sectorului Teologic Educațional al Patriarhiei Române, a vorbit despre activitatea omiletică a pr. Gala Galaction, spunând: „Părintele Gala Galaction nu a fost ispitit de folosirea unei stilistici exagerate, ci a încercat să transmită un mesaj coerent, urmărind nu delectarea auzului, ci trezirea sufletească a credincioșilor”;

Alocuțiunile susținute au evocat personalitatea și opera preotului Gala Galaction. Programul complet al simpozionului poate fi vizualizat aici.

Pe durata demarării proiectului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București va organiza mai multe sesiuni științifice dedicate exegetului și criticului literar pr. Gala Galaction.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente