Factbox: Ce sunt Paraclisele Patriarhale și care este istoria și rolul lor?

În Capitală există în prezent 10 unități de cult care au primit de-a lungul timpului titulatura de Paraclis Patriarhal. Basilica.ro prezintă lista lor și un scurt istoric al acordării acestui statut de-a lungul timpului.

Termenul paraclis este în general cunoscut ca desemnând o capelă sau biserică non-parohială construită alături de altă incintă, pe care o deservește – în mănăstiri (în incinta chiliilor), în campusuri sau centre universitar universitare, în spitale, în Reședința Patriarhală sau la reședințele ierarhilor sau chiar în sedii de protoierii.

Puțină istorie

Primele două paraclise patriarhale au fost desemnate de Preafericitul Părinte Patriarh Justinian Marina în vremuri de prigoană ateistă.

Astfel, primul paraclis patriarhal a fost Mănăstirea Antim, care a primit acest titlu în 1950, pentru a fi salvată de la demolare. Patriarhul Justinian a transformat-o în Paraclis Patriarhal, Reședință Episcopală și muzeu, pentru a o salva de tăvălugul comuniștilor atei.

Incinta Mănăstirii Antim, Paraclis Patriarhal din 1950. Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

În 1954, Biserica „Sf. Spiridon – Nou” a primit titlul de Paraclis Patriarhal, după ample lucrări de renovare, pentru a găzdui hirotoniile ierarhilor, întronizările și vizitele la nivel înalt bisericesc. Patriarhul Justinian observase, la ceremonia de întronizare din 1948, cât de afectată era biserica după cutremurul din 1940 și a desfășurat ample lucrări de renovare în anii 1950.

Biserica „Sf. Spiridon” – Nou, Paraclis Patriarhal din 1954. Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Titulatura de Catedrală Mitropolitană avea să fie oferită bisericii de Patriarhul Daniel, în 2012.

O titulatură actualizată

Celelalte opt paraclise patriarhale au fost desemnate de Părintele Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa acordă acest titlu onorific suplimentar mănăstirilor și parohiilor care sprijină activitatea misionară a Patriarhiei Române – în principal activitatea Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române, dar și alte proiecte, cum ar fi construirea Catedralei Naționale.

Titulatura desemnează în prezent dedicarea lor și sprijinul concret oferit pentru lucrarea misionară a Patriarhei Române.

„Aceste paraclise patriarhale dau sens, semnificație și încurajare activității misionare a Patriarhiei Române”, a spus Părintele Patriarh Daniel la o ceremonie în care a acordat distincții paracliselor patriarhale.

Biserica Domnească „Sf. Anton” – Curtea Veche a primit titlul de Paraclis Patriarhal în decembrie 2007, odată cu alte patru unități de cult din Capitală. Foro: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

În semn de mulțumire, o dată pe an, de obicei după Pelerinajul de Florii, Preafericirea Sa le oferă daruri simbolice reprezentanților paracliselor patriarhale.

Lista Paracliselor Patriarhale, cu anii în care au primit această titulatură:

1950     Mănăstirea Antim
1954     Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” ‑ Nou
2007     Biserica „Sfântul Anton” ‑ Curtea Veche
2007     Biserica „Sfântul Mina”‑ Vergu
2007     Biserica Așezămintele Brâncovenești – „Domnița Bălașa”
2007     Biserica „Sfântul Elefterie” ‑ Nou
2007     Biserica Parcul Domenii ‑ Cașin
2011     Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului
2020     Schitul Darvari
2021     Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” ‑ Brâncuși

Foto credit: Raluca Ene (foto deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente