Fabrica de Bine din Sibiu

Printre noi trăiesc persoane care au pus înaintea oricărui interes dorința de a-și ajuta semenii și trudesc zi de zi pentru acest deziderat. Astfel de oameni am întâlnit și în cadrul Asociației „React”, la filiala din Sibiu, unde un grup de tineri inimoși, majoritatea voluntari, ne arată că economia poate însemna mai mult decât cifrele de afaceri, profitul sau celebrele topuri ale miliardarilor.

Oricât de anacronică ar părea ideea unei întreprinderi fără profit, există în zilele noastre astfel de instituții create pentru a oferi oamenilor nu doar un loc de muncă, un trai minim, ci și bucuria de a se simți folositori comunității. La întreprinderea socială din Sibiu a Asociației „React”, 25 de oameni reciclează zilnic hârtiile, cărțile, revistele și cutiile de ambalaj pe care le aruncăm de multe ori fără să ne pese de mediul înconjurător sau fără a vedea în ele un potențial obiect de uz casnic sau de decor. „Fabrica de Bine”. Așa au numit proiectul cei de la „React”. Nici nu s-ar fi găsit un nume mai potrivit pentru un loc unde binele făcut semenului nu cere vreo răsplată, ci așteaptă să se înmulțească. Persoane cărora le întoarcem spatele când ne cer ajutorul, persoane provocate de afecțiuni fizice, oameni în dificultăți materiale pe care autoritățile nu le mai pot sprijini cum ar trebui găsesc în „Fabrica de Bine” nu doar ajutor, ci și împlinirea profesională, răsplata celor din jur pentru o muncă meticuloasă, ce-ți pune la încercare răbdarea. În „Fabrica de Bine” se reciclează hârtia și se nasc minunății de obiecte pentru decor, genți, poșete, mărțișoare, obiecte tradiționale de Paști sau Crăciun și multe alte creații artizanale. Se lucrează zilnic în două schimburi, câte patru ore, iar persoanele sunt angajate part-time. Desigur, vânzarea obiectelor asigură o parte din salarii și din costurile de producție și întreținere.

Profit reinvestit în oameni

Dintre cei 25 de angajați, 10 sunt cu venituri minime, iar 15 sunt cu dizabilități. Recrutarea s-a făcut cu ajutorul Asociației Persoanelor cu Dizabilități din Sibiu, al Asociației Persoanelor cu Deficiențe de Auz, al Serviciului Public de Asistență Socială și în colaborare cu Fundația Motivation, parteneră de proiect alături de „Shaw Trust” din Marea Britanie. „Am avut 60 de dosare și am fost nevoiți să facem o selecție, dat fiind numărul limitat de locuri. Fără a face vreun fel de discriminare, am angajat pe cei care pot lucra și în detaliu. Din hârtia reciclată realizăm produse artizanale și trebuie să avem abilități de lucru în acest sens”, ne-a spus managerul proiectului local, Viorica Toader.

Materia primă provine din donații de la firme, ONG-uri, biblioteci, unități comerciale etc. Din această hârtie reciclată s-au confecționat în timp agende, caiețele, rame foto, coșulețe, mărțișoare și multe alte obiecte hand-made. Vânzarea acestora se face la târgurile de profil din zonă, deoarece nu există un punct fix de vânzare. „Ne dorim ca, în colaborare cu alte ONG-uri care produc astfel de obiecte, să cerem de la autorități să ne ofere un spațiu în Sibiu, pentru un magazin. Preconizăm că vom deschide și un astfel de punct pentru desfacere. Avem instituții economice din București unde vindem produse, iar profitul îl reinvestim în materiale și în salarii”, ne-a mai spus Viorica Toader.,

Cursuri de prim ajutor

Pe lângă proiectul de reciclat hârtie, asociația desfășoară și alte activități în Sibiu. La multe instituții școlare s-au organizat cursuri de prim ajutor în cazuri de urgență. Astfel de cursuri s-au ținut și la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, în colaborare cu Departamentul social de la Arhiepiscopia Sibiului. Pe viitor, aceste cursuri de prim ajutor se vor organiza și pentru preoții din oraș și educatoarele de la Grădinița „Sfântul Dimitrie” a Arhiepiscopiei Sibiului.

Mulți dintre beneficiarii serviciilor de asistență socială oferite de Arhiepiscopia Sibiului au solicitat un loc de muncă la „Fabrica de Bine”, dar locurile limitate nu permit angajarea tuturor solicitanților. Există și colaborări cu alte ONG-uri din Sibiu ce activează pe domeniul economiei sociale. „Multe ONG-uri și companii ajută comunitatea cu astfel de întreprinderi sociale. Lumea înțelege că, pe lângă afacerile ce aduc profit, trebuie să avem și astfel de instituții pentru oameni”, ne-a explicat Viorica Toader.

Înființată în 2006, Asociația „React” are ca domenii de activitate educația, sănătatea și integrarea socială. Își desfășoară activitatea în București, Sibiu, Craiova, Piatra Neamț și Târgoviște. Între celelalte proiecte amintim campania „Dăruiește din inimă”, prin care 87.590 de donatori de sânge au salvat 120.000 de vieți omenești, campania „O viață poate depinde de tine”, prin care se informează populația privind folosirea corectă numărului de urgențe 112 și acordarea primului ajutor, și proiectul „Succes în carieră” pentru tineri. „Fabrici de Bine” s-au mai deschis în București, unde se reciclează hârtie și funcționează un call-center, la Craiova, unde se reciclează plastic, la Târgoviște și Piatra Neamț. Proiectele Asociației „React” au primit de-a lungul anilor nouă premii de excelență la nivel național și internațional, prin care i s-au recunoscut profesionalismul, capacitatea de implementare și de promovare a conceptului de economie socială.

Procesul tehnologic

Am surprins la „Fabrica de Bine” din Sibiu întregul proces tehnologic prin care deșeurile de hârtie ajung materie primă pentru obiectele artizanale. Astfel, cu ajutorul unui tocător de dimensiuni medii, hârtia este mărunțită. După acest prim pas, hârtia mărunțită se pune de pe-o zi pe alta la macerat, cu apă caldă. În acest răstimp hârtia de la macerat se transformă într-o pastă, care se malaxează și se pune într-un vas mare cu apă caldă. Pasta se ia, apoi, din vas cu ajutorul unei site, se scurge și se întoarce pe o pânză de bumbac ce absoarbe toată apa. După scurgere, placa se pune într-o presă pentru 10-15 minute, se desface de pe pânza de bumbac, iar coala se așează la uscat pe o sfoară. După uscare, foaia de hârtie reciclată, în diferite culori adăugate în timpul procesului, se taie și se prelucrează. Întregul proces este încununat cu arta confecționării obiectelor finale. Nu știm ce ar fi mai plăcut pentru om decât să știe că bănuții oferiți pentru un obiect ajung în buzunarele unor oameni în nevoi și că întreprinderea producătoare este nonprofit. Nici nu știm dacă astfel de proiecte sociale ar fi o soluție la nivel național pentru întâmpinarea nevoilor sociale, din ce în ce mai acute în ultimii ani. Nu știm, de asemenea, dacă astfel de idei ar putea schimba etica afacerilor. Știm, însă, că cei 25 de angajați ai „Fabricii de Bine” au găsit un real sprijin, iar exemplul de la Sibiu ar trebui să dea de gândit autorităților, factorilor economici și sociali atunci când planifică strategii de asistență și de integrare socială și, de ce nu, și de afaceri.

(Reportaj publicat în Ziarul Lumina, Ediția din 18 aprilie 2013, apărut sub semnătura lui Ștefan Mărculeț)

Comentarii Facebook


Știri recente