Expoziție inedită la Galeria „Horeb” a bisericii clujene „Sfântul Ilie”

Clujenii pot vizita în această perioadă la Galeria Horeb a bisericii ortodoxe „Sfântul Prooroc Ilie” din cartierul clujean Mărăști, expoziția de artă plastică intitulată generic „Scara” a artistului Onisim Colta. Aceasta face parte dintr-o expoziție mai amplă intitulată Cosmogonie ce a fost realizată de autor cu sprijinul preotului paroh Vasile Istrate și a curatorului Florin Gherasim, în doua etape.

Prima expoziție a reunit aproximativ 35 de lucrări care au ilustrat tema genezei, a martirajului, precum și a libertății prin credință, fiind intitulată „Prin acest semn vei învinge”. Acestea au fost dedicate Sfinților Împărați Constantin si Elena sărbătoriți de Biserica Ortodoxă în 21 mai și au putut fi admirate de clujeni timp de trei săptămâni în perioada 21 mai – 16 iunie. Cea de a doua etapă a expoziției reunește peste 30 de lucrări ale aceluiași artist, cu tema „Scara” și este deschisă în perioada 27 iunie – 15 iulie la Galeria de artă de la subsolul Bisericii „Sfântul Ilie”. Expoziția de artă a fost vernisată, joi 27 iunie, de la ora 19 în prezența mai multor iubitori de artă, artiști clujeni, critici și profesori universitari. Toți cei prezenți la întâlnirea cu artistul Onisim Culta au fost îndemnați sa se întoarca spre spiritualitate, spre Dumnezeu, care este esența tuturor lucrurilor. Pe simezele galeriei Horeb sunt expuse peste 30 de lucrări ce au ca temă generală Scara, simbolizând urcușul spre cunoaștere și implicit spre Dumnezeu. Ca un element inedit în centrul expoziției a fost pusă o scară, iar pe treptele acesteia s-au așezat cărți din diferite domenii, „Scara” a „Sfântului Ioan Scărarul”, „Filocaliile”, dar și cărți de artă și știință. Astfel vizitatorii care doresc să admire lucrările vor putea să citească din aceste volume, dupa cum a precizat pr. paroh Vasile Istrate. Expoziția Scara a artistului Onisim Colta de la Galeria Horeb a bisericii Sfântul Ilie din Cluj va rămâne deschisă pentru publicul vizitator până pe 15 iulie.

Cei interesați pot vizita expoziția în fiecare zi cu excepție luni și sâmbătă până la ora 16:00, potrivit Radio Renașterea.

Comentarii Facebook


Știri recente