Expoziție foto cu reproduceri ale frescelor din patrimoniul UNESCO dedicate Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Trinitas TV și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează la București o expoziție de fotografie în care sunt reproduse reprezentări ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava în frescele bisericilor de patrimoniu mondial din cuprinsul eparhiei.

Expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial” va fi vernisată la București, în foaierul Bibliotecii Naționale a României, marți, 27 septembrie.

Începând cu ora 17:00, vor putea fi admirate reprezentări ale Sfântului Ioan cel Nou în pictura mănăstirilor Dobrovăț, Arbore, Humor, Moldovița, Sucevița, Voroneț, Dragomirna, precum și din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, din Catedrala Arhiepiscopală – Roman, din Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava și, nu în ultimul rând, ilustrări ale vieții sale din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

La vernisaj va susține un concret muzică psaltică Grupul „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Evenimentul face parte din seria de manifestări „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, care marchează Anul Jubileu 2022 în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la de la sfințirea Bisericii mari a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, 500 de ani de la sfințirea Bisericii din Părhăuți, ctitorie a boierului Gavril Trotușan, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Solca, ctitorie a lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Dacă opinia unora dintre istorici este corectă, anul acesta s-ar împlini și 620 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, de către Domnitorul Alexandru cel Bun.

Ultimul eveniment din seria de manifestări Moștenirea Mușatină va fi Liturghia Solemnă oficiată în 6 noiembrie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, reședință eparhială, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” a așezământului monahal.

În eparhia Sucevei și Rădăuților se găsesc toate cele opt biserici din Moldova care sunt înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci (viața Sf. Ioan cel Nou de la Suceava în fresca exterioară la Voroneț)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente