Expoziție filatelică aniversară la ASTRA

Cele patru zile de manifestări dedicate Muzeului Civilizației Populare Tradiționale din Dumbrava Sibiului, ajuns la 50 de ani de existență, s-au încheiat vineri, 4 octombrie cu vernisarea unei expoziții filatelice. Monumente expuse în muzeul din aer liber, viața comunităților rurale, tradiții și costume populare sunt doar câteva teme ale expoziției de la Sibiu, informează „Ziarul Lumina”.

Sub titlul „50 de ani de la fondarea Muzeului Tehnicii Populare – Dumbrava Sibiului”, expoziția filatelică este rodul colaborării dintre Complexul Muzeal ASTRA și Asociația Filateliștilor din județul Sibiu.

Până pe 25 octombrie, sibienii și toți cei interesați de trecutul muzeului și de viața comunităților rurale din toate colțurile țării, au posibilitatea să admire cele 18 panouri la „Casa Artelor” din Piața Mică și cele 40 de panouri expuse în sala „Expo” din cadrul Primăriei Sibiu. Între temele expoziției amintim „Măria sa, țăranul român”, „Costume populare românești din zona Sibiului”, „Etnografie românească”, „Costume populare din România” și „Veșnicia satului românesc”. Colecțiile aparțin filateliștilor români din mai multe orașe, cu o deosebită pasiune și interes pentru viața comunităților rurale din toate regiunile țării.

Vernisajul de vineri s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea mediului cultural sibian, surpriza organizatorilor fiind invitarea la eveniment a celor doi copii ai fondatorului muzeului, Cornel Irimie.

Aniversare la 50 de ani

În cuvântul inaugural, directorul Complexului Muzeal ASTRA, Valeriu Olaru, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentelor din aceste zile, dedicate aniversării muzeului din aer liber. Valeriu Olaru a amintit că peste 150 de invitați de seamă din mediul academic național și internațional au fost prezenți la Sibiu în aceste zile, au prezentat lucrări de specialitate și au evidențiat unicitatea acestui muzeu.

„Manifestările din aceste zile ne-au adus în prim-plan, prin lucrările de specialitate prezentate și comunicările specialiștilor, pe fondatorii muzeului din Dumbrava Sibiului. Această expoziție vernisată astăzi încheie șirul manifestărilor noastre printr-o evocare a vieții satului românesc, cu tot ceea ce cuprinde aceasta”, a spus Valeriu Olaru.

A urmat cuvântul președintelui de la Asociația Filateliștilor din județul Sibiu, Nicolae Salade, prin care s-a prezentat în linii mari conținutul și tematica expoziție. Nicolae Salade a dorit să menționeze preocuparea permanentă a filateliștilor sibieni pentru viața satului românesc.

„Expoziția de astăzi prezintă în fața dumneavoastră o serie de teme, surprinse de colecționari din Sibiu și alte părți ale țării. Această expoziție ne demonstrează că filateliștii români sunt preocupați și de tradițiile populare românești. Unele exponate sunt deosebite și de o mare valoare. Ne bucură faptul că în șirul manifestărilor organizate de Complexul Muzeal ASTRA se numără și această expoziție”, a spus Nicolae Salade.

Asociația Filateliștilor din județul Sibiu va împlini anul viitor 90 de ani de activitate și 82 de ani de activitate expozițională. La sărbătoarea muzeului sibian, asociația a adus publicului sibian mai multe emisii aniversare.

„Ținem să marcăm evenimentele importante legate de orașul nostru și de aceea n-am putut trece cu vedere aniversarea aceasta. În expoziția de aici sunt emisii din mai multe județe ale țării, legate de arta populară țărănească și de viața satului românesc. Cele mai vechi monumente surprinse în această expoziție sunt cele din colecția numită «O poveste a satului românesc», cu vederi vechi, de la 1900, a colecționarului Viorel Nicolau”, ne-a spus Ioan Dejugan de la Asociația Filateliștilor din județul Sibiu.

Emisii filatelice

La vernisarea expoziției s-a lansat și plicul dedicat aniversării celor 50 de ani de existență a muzeului din Dumbrava Sibiului, pe care sunt imprimate chipul fondatorului Cornel Irimie, primul monument adus în muzeu, moara din Dăbâca și sigla aniversării.

Romfilatelia a emis cu această ocazie și mai multe mărci poștale aniversare, ce pot fi cumpărate de colecționari de la oficiile poștale și de la magazinele de profil. „Încă de anul trecut am făcut demersuri la Romfilatelia București pentru emisia unui timbru aniversar. A apărut acum această emisie filatelică în condiții grafice deosebite, care surprinde toate detaliile tehnice privind primul monument al muzeului și anume moara din Dăbâca. Aceste emisii marchează evenimentele pe care le-am desfășurat în aceste zile”, a mai spus directorul Valeriu Olaru.

Suită de evenimente aniversare

Pentru patru zile, între 1-4 octombrie, Muzeal ASTRA a fost gazda a numeroase evenimentele ce au marcat sesiunea aniversară, prilej de a reaminti devenirea istorică a muzeului de la dezideratul menționat în programul Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, fondată la Sibiu, în anul 1861, de a construi o expoziție în aer liber, care să cuprindă monumente de tehnică populară, până la ceea ce este astăzi muzeul, o instituție ce reflectă fenomenul complex al civilizației populare tradiționale prin programele culturale ce au drept scop păstrarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor moștenite de la înaintași. Nu în ultimul rând, programul aniversar a urmărit să aducă un omagiu celor care au pus bazele muzeului, începând cu fondatorul său, Cornel Irimie, a cărui echipă de cercetători și etnografi a elaborat proiectul tematic și de organizare al Muzeului în Aer liber, conform unui comunicat al CNM ASTRA.

Pe parcursul celor patru zile dedicate aniversării au avut loc vernisaje a numeroase expoziții, dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie, prelegeri, lansări de carte, sesiuni de comunicări pe cinci secțiuni tematice: „Muzeele etnografice în aer liber și pavilionare în secolul XXI”, „Conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal”, „Modalități actuale de cercetare și promovare a patrimoniului imaterial în România (ASER)”, „Muzeul de etnografie universală și Marketingul și educația în muzee”.

Comentarii Facebook


Știri recente