Expoziţie despre spaţiile comerciale din vechiul Sibiu

La „Casa Albastră“ din cadrul Muzeului Naţional Bruckenthal din Sibiu a avut loc joi, 14 noiembrie, vernisajul Expoziţiei „O istorie prea puţin cunoscută. Spaţiile comerciale din centrul Sibiului istoric“, informează Ziarul Lumina. La eveniment a participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a binecuvântat iniţiativa organizatorilor de a pune în valoare trecutului oraşului transilvan.

Până la sfârşitul lunii, publicul sibian şi turiştii vor avea posiblitatea să viziteze o inedită expoziţie la Muzeul Bruckenthal, unde sunt adunate fotografii, cărţi poştale, monede şi bancnote, firme şi alte obiecte care dau mărturie despre comerţul şi viaţa centrului istoric al cetăţii transilvane, cu precădere în secolele XIX şi XX. Proiectul este organizat în parteneriat cu Primăria Sibiu şi pune în valoare renumita colecţie de clişee pe sticlă „Emil Fischer“, colecţia de cărţi poştale „Horia Tipuliţă“ şi alte obiecte specifice spaţiilor comerciale din centrul istoric al Sibiului de la sfârşit de secol XVIII şi până la naţionalizarea din perioada 1947-1948. Expoziţia prezintă fotografii de ansamblu din Piaţa Huet, Piaţa Mică, Piaţa Mare şi bulevardul Nicolae Bălcescu, unde au funcţionat celebre magazine pentru desfacerea produselor confecţionate de breslele sibiene. Cunoscutele magazine de blănuri, de pielărie, de pălării, farmacii precum Vulturul Negru, tipografii, ateliere de reparaţii încălţăminte sau de nasturi sunt doar o parte dintre spaţiile evidenţiate în cadrul expoziţiei. De asemenea, în câteva vitrine, publicul va admira renumitele firme de publicitate, monede austriece, tiparniţe şi medalii ale organizaţiilor de comerţ, case de marcat şi alte obiecte vechi din 32 de muzee din ţară, care au contribuit la realizarea expoziţiei de la Sibiu.

Documente din istoria comerţului

La vernisajul expoziţiei au participat IPS Mitropolit Laurenţiu, directorul Muzeului Naţional Bruckenthal, Sabin Adrian Luca, cei doi curatori, dr. Raluca Maria Teodorescu şi dr. Dănuţ Nicuşor Ivănuş, muzeografi şi oameni de cultură.

Directorul Sabin Adrian Luca a deschis evenimentul prin felicitări adresate curatorilor şi prin mulţumiri adresate tuturor celor care s-au ostenit în această perioadă pentru ca evenimentul să atragă cât mai mulţi sibieni.

„Noi trăim în Sibiu, dar am uitat că oraşul nostru s-a remarcat prin poziţia sa la răscrucea de căi comerciale, a devenit cosmopolit din această cauză, a devenit o capitală creştină a Transilvaniei şi a devenit un oraş multicultural. Îi felicit pe curatorii expoziţiei şi le mulţumim pentru efortul depus“, a spus Sabin Adrian Luca.

În continuare, dr. Raluca Maria Teodorescu a prezenta proiectul şi scopul acestuia, acela de a conştientiza societatea actuală asupra importanţei pe care le au spaţiile comerciale în crearea unei imagini a centrului vechi din Sibiu.

„Spaţiile comerciale au fost din cele mai diverse şi foarte importante pentru istoria comerţului românesc. Astfel, pe strada Nicolae Bălcescu, la numărul 11 a fost deschis primul magazin universal din România, în 1914. La numărul 15 a existat cel mai mare magazin românesc din perioada interbelică, deschis în 1920. La numărul 17, în 1922 avea să se deschidă cea mai mare tipografie germană din sud-estul Europei“, a spus Raluca Maria Teodorescu.

Prezentarea expoziţiei a fost făcută de dr. Dănuţ Nicuşor Ivănuş. În prezentarea sa nu au lipsit şi câteva citate din reclamele expuse în aceste spaţii comerciale, sau din presa vremii, dar şi informaţii despre breslele sibiene, în mare parte pierdute în zilele noastre.

„În expoziţie, pe simeză prezentăm 59 de imagini din colecţia de clişee pe sticlă «Emil Fischer». Prezentarea începe cu portretul lui Emil Fischer şi atelierul său de pe strada Nicolae Bălcescu. Continuăm cu imagini din Piaţa Huet, din Piaţa Mică, din Piaţa Mare şi strada Nicolae Bălcescu. Nu uităm nici cele trei acuarele care prezintă târgul de la Sibiu din 1789. În vitrine se pot vedea peste 100 de cărţi poştale care completează imaginile Fischer. Avem două matriţe pentru medalii, premiul la primul târg organizat în Sibiu în 2003, un sigiliu şi o ştampilă de la farmacia Vulturul Negru, care a funcţionat la parterul Palatului Bruckenthal“, a spus Dănuţ Nicuşor Ivănuş.

„O provocare deosebită“

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat cât este de important pentru sibienii de astăzi să cunoască trecutul şi viaţa oraşului de altă dată. Ierarhul i-a felicitat pe organizatori şi a apreciat eforturile depuse.

„Ne aducem aminte pentru câteva clipe de istoria oraşului şi mai ales cunoaştem acum multe lucruri neştiute. Această expoziţie nu este doar o documentare istorică, ci şi o provocare deosebită. Vedem că ne-am modernizat excesiv, iar meseriile noastre tradiţionale au dispărut“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Pe întreaga perioadă a expoziţiei, publicul va avea acces gratuit la expoziţia de la Casa Albastră. Expoziţia a stârnit interesul românilor din întreaga ţară, dar şi a străinilor, încât organizatorii se aşteaptă la un număr mare de turişti care vor păşi pragul Casei Albastre din Piaţa Mare pentru a afla mai multe despre vechiul Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente