Expoziție de periodice și foi volante vernisată la Biblioteca Academiei Române

Biblioteca Academiei Române găzduiește până la finalul acestei luni o expoziție de periodice și foi volante. Vernisajul expoziției Pagini de istorie adunate și păstrate în depozitele Bibliotecii Academiei Române a avut loc ieri de la ora 13:00 în Sala Theodor Pallady.

Expoziția reunește 35 de foi volante și aproximativ 60 de titluri de periodice, acoperind peste două secole de istorie românească, informează Biroul de presă al Academiei Române.

La vernisaj au participat Academicienii: Cristian Hera, Vicepreședinte al Academiei Române, Florin Gheorghe Filip, Director general al Bibliotecii Academiei Române, Răzvan Theodorescu, Președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual și jurnalistul Ion Cristoiu. Au fost prezenți de asemenea, curatorii expoziției și alte persoane interesate de tematica abordată.

Nucleul expoziției este reprezentat de publicațiile periodice românești, de la primul ziar înregistrat în Biblioteca Academiei Române, Revista Carpaților (1860), la ziarele și revistele care au făcut gloria presei noastre în perioada interbelică și până la ziarul Scânteia de propagandă comunistă.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 150 de ani de la înființarea Bibliotecii Academiei Române și anticipează seria de expoziții dedicate Centenarului Marii Uniri din 2018.

Expoziția din Sala Theodor Pallady, Calea Victoriei nr. 125 poate fi admirată în zilele lucrătoare între orele 10:00-16:00 până în 31 august 2017. Vizitatorii vor beneficia de ghidaj și explicații din partea specialiștilor Bibliotecii, iar intrarea este gratuită.


Cele mai vechi documente prezentate publicului datează din secolul al XVIII-lea (Carte de scutire dată de Voievodul Ștefan Cantacuzino la 1715, o Chemare către toti Românii spre a se înarma contra Turcilor, emisă la 1769). Alături de ele, din aceeași categorie a foilor volante, sunt expuse apeluri, proclamații, programe de teatru și caiete de sală, afișe și manifeste aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

Tabloul este întregit de gazete locale prounioniste precum „Vocea Oltului“ și „Gazeta Transilvaniei“ și de publicații de război precum „Ecoul Crimeei“, ziar de informare, editat în română și alte 3 limbi, germană, rusă și tătară, apărut în perioada 1942-1944 și destinat soldaților aflați pe frontul din Caucaz.

Foto credit: Alina Bianca Bălan / Biblioteca Academiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente