Expoziție de icoane la Cluj-Napoca

Foaierul Bibliotecii ‘Octavian Goga’ din Cluj-Napoca găzduiește o expoziție de icoane realizate de meșteri iconari din Transilvania și de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din oraș. La deschiderea expoziției intitulată ‘Salonul Icoanei Ardelene’ au participat etnologi, meșteri populari și numeroși clujeni pasionați, după cum ne informează Ziarul Lumina.

‘Este o expoziție tradițională pe care o organizăm în fiecare an și în care încercăm să evaluăm de fiecare dată stadiul de dezvoltare, de prosperitate al meșterilor iconari din județul Cluj și nu numai din județul Cluj, ci chiar și din Transilvania. Avem aici un centru de iconari foarte valoros, poate cel mai valoros din Transilvania, la Nicula, și evident că acest lucru ne obligă să avem foarte mare grijă de tradiția noastră și de toți pictorii iconari care păstrează acest meșteșug. De aceea, prin ‘Salonul Icoane Ardelene’ dorim să grijim de ei, să le organizăm în fiecare an cel puțin o expoziție și, totodată, să aducem aminte tuturor că aici există acest centru de iconografie care este la Nicula’, a spus Tiberiu Groza, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Cluj. Publicul va putea admira lucrările expuse până la începutul lunii ianuarie.

Studenții de la specializarea ‘Artă sacră’ a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au organizat expoziția ‘Icoanele Sfinților’, a cărei vernisare a avut loc pe 5 decembrie, în Aula ‘Nicolae Ivan’. ‘Icoanele sunt pictate de studenții anilor I, II, III și înfățișează chipurile sfinților, cu precădere ale sfinților Nicolae, Ioan Damaschinul, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, Sfânta Marina, Sfântul Evanghelist Marcu. Alături de acestea mai pot fi văzute și câteva icoane ce reprezintă praznicele Domnului nostru Iisus Hristos’, a spus lector univ. Marcel Munteanu, coordonatorul studenților.

Comentarii Facebook


Știri recente