Expoziție de icoane găzduită de Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 24 martie, ora 16:00, în Sala Gotică, având ca invitat special pe prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, doctor în istoria artei.

După cum informează Ziarul Lumina, timp de trei săptămâni, în intervalul 25 martie-14 aprilie, Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași va găzdui expoziția „Icoanele sfinților – o mărturisire ortodoxă”.

„În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, Duminica Ortodoxiei, ziua în care ne bucurăm de biruința adevărului și în care suntem chemați să ieșim în întâmpinarea acestor înțelesuri profunde, în Sala Gotică a Mănăstirii «Sfinții Trei Ierarhi» se va organiza o expoziție de icoane pictate de monahi. Vor fi expuse icoane pictate în atelierele mănăstirilor Bucium și «Sfinții Trei Ierarhi», iar în completarea expoziției de icoane, măicuțele de la Mănăstirea Dragomirna, județul Suceava, vor prezenta o serie de manuscrise și lucrări valoroase restaurate în atelierul mănăstirii”, a precizat arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” și exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 24 martie, ora 16:00, în Sala Gotică, având ca invitat special pe prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, doctor în istoria artei. Icoanele și celelalte obiecte de cult expuse vor putea fi admirate în perioada 25 martie-14 aprilie, în fiecare zi de marți până duminică, între orele 10:00-19:00.

Prima duminică din Postul Sfintelor Paști amintește de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. Pentru că această zi a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxiei împotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminică din Postul Mare să fie numită Duminica Ortodoxiei.

Comentarii Facebook


Știri recente